Електронни визи пуска България за руските туристи

Руските туристи, желаещи да посетят България, ще могат да попълват основната част от документите за виза по електронен път и да заплащат по Интернет визите си. Това стана ясно в четвъртък по време на българското участие в 12-ото Международно московско изложение "Туризъм и пътешествие 2005".

В пресконференцията взеха участие заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов, българският посланик в Москва Илиян Василев и директорът на Националната агенция по туризма Бисер Ялъмов.

Илиян Василев отбеляза, че нашата консулска служба в Москва се сблъсква с недобросъвестно увеличаване на цената на българските визи от някои фирми до цени от 40-50 евро.

Тази година на изложбата "Туризъм и пътешествие" се очакват рекорден брой български фирми - 59. Удвоена е и изложбената площ, която е 405 кв метра. Повечето от фирмите отбелязват, че интересът към туризма и отдиха в България е значително повишен и може да се очаква, че даже този ръст от 15-20 процента, за който стана дума и на пресконференцията, вероятно ще бъде надхвърлен. През зимния сезон увеличението на броя на руските туристи било с 65 на сто.

През новия сезон акцентът ще се поставя предимно върху младежкия и детски туризъм, ще продължат да се развиват и туристическите услуги за хората от третата възраст.

България е страна с нови открития и за руските туристи ще бъдат предлагани интересни исторически маршрути до светилищата на тракийската култура, до митичния храм-светилище на бог Дионисий и до Перперикон, отбелязаа заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов.

Високото качество на услугите и атрактивните цени ще позволят на българските фирми и през тази година да привлекат в новопостроените обекти туристи не само от Русия, но и от Западна Европа. Отбелязано бе, че руснаците са на пето място по брой сред туристите, посещаващи България.

Засегнат бе и въпроса за защитата на българските търговски марки във връзка с Булгартабак, а българския посланик Илиан Василев отбеляза, че в разговор с руското външно министерство руската страна е заявила, че темата за "Булгартабак" е изчерпана и тя не смята да се връща към този въпрос.

Споделяне

Още от Бизнес