Електронните кадастрални услуги са 30% по-евтини от документите на хартия

Електронните кадастрални услуги са 30% по-евтини от документите на хартия

Електронните услуги на кадастъра са с 30 на сто по-евтини от документите, които се издават на хартиен носител, съобщиха от регионалното министерство.

Предоставяните от Агенцията по геодезия, картография и кадастър електронни услуги са същите, като тези, които гражданите и бизнесът могат да получат на гише. Времето за изготвяне на заявените на място или онлайн документи е едно и също.

Едни от най-често търсените услуги - издаването на скица на имот или схема на самостоятелен обект, на хартия струват 20 лева, а заявените и получени електронно документи - 14 лева. Скиците и схемите вече са безсрочни, освен ако няма промяна в обстоятелствата за имота.

Най-бързият и удобен начин за тяхното заявяване и получаване е по електронен път, чрез Кадастрално-административната информационна система на кадастъра - kais.cadastre.bg. За да може да бъде използвана, е необходимо да се направи регистрация, която отнема няколко минути, обясняват от МРРБ.

С промените в Закона за кадастъра и имотния регистър инженери по геодезия вече също могат да издават скица на имот или схема на самостоятелен обект. Така се разширява още кръгът от възможните начини, по които гражданите и бизнесът да получават кадастрални услуги.

Очаква се в резултат на нормативната промяна, която е в сила от началото на месеца, да се увеличи броят на общините, които желаят да подпомагат службите по геодезия, картография и кадастър. Повишаването на броя им също ще доведе до подобряване на обслужването на потребителите, тъй като те ще могат да заявяват и получават услуги от кадастралната карта в повече общински центрове, съобщават от регионалното министерство.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?