Електронните лични карти отново се отлагат

Сн. БГНЕС

Издаването на електронни лични документи да се отложи за 1 януари 2020 г. Това реши парламентът, след като прие на първо четене промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и на чужди военни сили. В момента срокът за въвеждането на лични документи с чип, който да съдържа биометрични данни и електронна идентификация е 1 януари 2019 г.

Той обаче няма как да бъде спазен, тъй като Министерството на вътрешните работи още не е приключило обществената поръчка, с която да избере фирма за разработване на система за издаване на новите лични карти и паспорти. Окончателното отлагане на действащия към момента срок ще стане с приемането на законовите промени на второ четене.

За личните карти с чип, които трябва да подобрят и достъпа на гражданите до обществени услуги, се говори от години. През 2016 г. дори имаше обявена обществена поръчка за изграждане на информационна система за издаването им на стойност 500 млн. лева. Тя обаче бе прекратена. След това имаше идея системата да се направи от държавна фирма, но и този вариант остана само на приказки.

Така през тази година МВР обяви търг за 238 млн. лева без ДДС, за който кандидатстваха четири обединения. Все още няма избран изпълнител, а от вътрешното министерство обясниха, че процесът може да се забави заради проверките за достъп до квалифицирана информация на участниците.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?