Електронните отпадъци нарастват драстично в световен мащаб

Електронните отпадъци нарастват драстично в световен мащаб

Електронните отпадъци като стари мобилни телефони, лаптопи и хладилници са нараснали в световен мащаб и тревожната тенденция е, че това увеличение ще продължи, сочи доклад на ОНН, в който световната организация призова за по-добро рециклиране на старите е-боклуци, които могат да са много опасни.

В световен мащаб през 2016 г. са излезли от употреба и са се превърнали в отпадъци 44.7 млн. т електроуреди. Това е с 8% повече спрямо две години по-рано, според доклад на Международния съюз по телекомуникации на ООН. Това е еквивалентът на 4500 айфелови кули, отбеляза документът и прогнозира, че броят им ще се увеличи значително през идните десетилетия.

До 2021 г. светът вероятно ще бъде затрупан с цели 52,2 мл. т е-отпадъци, формирани от хладилници, перални машини и други битови уреди, но също така все повече мобилни телефони и компютри. Излязлата от употреба компютърна и електротехника рядко се рециклират и често попадат на сметищата или в инсталации за изгаряне на отпадъци. Само 20% от всички електронни отпадъци, или 8.9 тона, генерирани през миналата година, са документирани като правилно рециклирани, докато съдбата на 76% от тях не е известна, посочва АФП, цитирана от БГНЕС.

"Управлението на електронните отпадъци е неотложен въпрос в днешния цифрово-зависим свят, където употребата на електронни устройства все повече се увеличава", каза ръководителят на Международния съюз по телекомуникации Хоулин Зао в изявление.

Има и икономически аргумент за повече рециклиране - бщата стойност на всички суровини, присъстващи в електронните отпадъци, включително златото, се оценява на около 55 милиарда евро. Това е повече от националните икономики на повечето страни, се казва в доклада.

Техническият специалист Ванеса Грей предложи технологичните компании да обмислят въздействието на електронните отпадъци, докато непрекъснато произвеждат нови версии на продуктите си. "Съществуват и неща, които можем да избегнем, например кабели,които не са съвместими с различни устройства", каза тя пред репортери в Женева.

Може би най-обещаващият подход за намаляване на електронните отпадъци е система, при която потребителите вече не купуват устройства, а вместо това само услугите, които предоставят, посочва експертът Рудигер Кер.

"Ако компаниите запазят собствеността си върху устройствата, като предоставят на потребителите заместители при необходимост, те ще имат стимул да ги събират и рециклират правилно", каза той.

Споделяне

Още от Greenpool

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?