Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година

Електронните рецепти може да заработят в средата на следващата година

От средата на следващата година изписването на лекарства може да става изцяло с електронни рецепти, стана ясно във вторник при представянето на проекта от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Електронната рецепта ще се попълва от лекаря, след което той трябва да разпечата и даде на пациента баркод, с който болният да отиде до аптеката. Дори да изгуби баркода, чрез трите имена и ЕГН на пациента фармацевтът ще може да влезе в общата за лекари, аптеки и НЗОК система и рецептата пак да бъде изпълнена.

На електронната рецепта ще могат да се изписват както лекарства, плащани напълно или частично от касата, така и други продукти, с което ще се елиминира сегашната бумащина. След като заработят електронните рецепти сегашните рецептурни книжки ще отпаднат, а пациентите ще чакат много по-малко за обработката на рецептите.

Управителят на касата Пламен Цеков очаква, че електронните рецепти ще подобрят контрола и ще позволят по-добро планиране на разходите за лекарства.

От анализаторската компания IMS съвместно с Асоциацията на търговците на едро с лекарства са се ангажирали да разработят и поддържат безплатно система с уникални кодове за всяко едно лекарство, каквато в момента липсва. Т.е. срещу всяко лекарство ще стои точно определен код и това ще бъде използвано в електронните рецепти, като по този начин ще се елиминират сегашните грешки с грешно разчетени рецепти.

 

За да заработи системата на електронните рецепти, ще бъде необходима допълнителна настройка на софтуерите на общопрактикуващите лекари и аптеките, но това няма да ги натовари допълнително финансово. Актуализацията ще стане в рамките на абонаментите за обслужване, които сега джипитата и аптеките плащат за поддръжка на софтуерите им.

 

В бюджета на НЗОК за тази година са заложени 200 000 лева за реализирането на проекта за електронна рецепта.

 

За да заработи електронната рецепта през следващата година, това трябва да бъде регламентирано в Националния рамков договор за догодина. По повод отказа на Българския лекарски съюз да преговаря за новия договор със сегашния управител на касата, Пламен Цеков заяви, че има възможност да се сключи анекс към сегашния договор за определени дейности. Той дори заяви, че “ако залогът е електронната рецепта, в края на годината ще си подаде оставката“, само тя да заработи.

Споделяне

Още от България