Електронните здравни услуги ще са достъпни в края на 2013 година

Електронните здравни услуги ще са достъпни в края на 2013 година

Хората ще ползват електронни рецепти, електронни болнични листове и ще имат достъп до електронното си здравно досие през есента на 2013 година. Това стана ясно в четвъртък на седмата конференция по електронно здравеопазване.

 

Здравният министър Стефан Константинов съобщи, че е в ход процедура по избор на изпълнител за изграждане на интегрираната електронна здравна система. Проектът “БАЗИС“, който е на стойност 9.7 млн. лева трябва да приключи през октомври следващата година. “При приключването на проекта за хората ще са достъпни електронни рецепти и електронни болнични листове“, заяви той. Само за София се очаква през тази година пилотно да започне проект за електронна рецепта, който се изпълнява от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Константинов обясни, че проектът на здравното министерство се изпълнява паралелно с проекта за електронна идентификация на българските граждани, осъществяван от Министерството на транспорта и информационните технологии. “Решихме, че не е нужно да има електронна здравна карта, а с една карта гражданите да имат достъп до услуги от всички сфери на администрацията“, заяви Константинов.

 

Заместник-министърът на информационните технологии Валери Борисов заяви, че през март или най-късно в средата на 2013 година ще е приключил проектът за електронна идентификация на българите. В резултат на това ще бъде избран физически носител - карта или някакъв друг, чрез който хората ще получават различни електронни услуги. За тези от тях, за които има нужда от подпис, ще се ползват вече съществуващите електронни подписи на хората или новосъздадени.

 

Сега например електронният подпис е вход към електронното здравно досие, което всеки здравноосигурен българин има. От Здравната каса обаче обясниха, че в момента доразвиват системата на здравното досие и достъпът до него ще бъде улеснен. Гергана Ненчовска, директор на дирекция “Информационни и комуникационни технологии“ в НЗОК обясни, че се работи по вариант достъпът да става с код като едновременно с това досиетата се интегрират към проекта на транспортното министерство за идентификацията на българските граждани.

 

Константинов коментира, че при реализирането на подобни проекти е нужна устойчивост, а не всяко следващо правителство да започва отначало, както е ставало досега. Според него ключът това да се случи е когато нещо заработи и хората реално започнат да го използват и то им е полезно. “Тогава вече нещата стават необратими и никой политик не би го спрял“, заяви той.

 

Регистър засякъл, че 36% от ражданията са с цезарово сечение

 

Константинов отчете, че въведените през изминалата година електронни регистри на ражданията и в инвазивната кардиология вече дават данни и предстои ефектът от повишения контрол да се прояви. От данните например ставало ясно, че 36% от ражданията са с цезарово сечение. “Не знам доколко това може да се мотивира медицински“, коментира Константинов.

 

Той съобщи, че през тази година се очаква всички линейки да бъдат оборудвани с електрокардиографи и още докато пациентът е на път да се прави връзка с центровете по инвазивна кардиология. “С помощта на телемедицината ще се спечели време при спасяването на пациента, тъй като сега често болните биват карани на едно място, а после се оказва, че трябва да бъдат преместени“, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?