Електронно и до Коледа: НАП ще плаща на затворените бизнеси

За два дни с новите мерки е отчетен голям ръст "излекувани" от Covid, 120 хил. ваксини идват около Нова година

Електронно и до Коледа: НАП ще плаща на затворените бизнеси

Заявленията от пострадалите заради новите ограничителни мерки срещу коронавируса бизнеси за получаване на помощ ще се подават само електронно и максимално опростено. До седмица след това ще получават парите, от които имат нужда, от наличните средства от събрани данъци и такси в Националната агенция по приходите, а тя след това ще си чака парите от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Какъв ще е точно процентът, с който затворените фирми ще бъдат финансирани за част от оборота, който няма да могат да постигнат, предстои да се договаря по браншове, но на съвещание в понеделник премиерът Бойко Борисов обеща те да си получат пари преди изтичането на срока на затегнатите мерки – 21 декември.

Макар те да влязоха в сила едва преди два дни - в събота, на срещата бе отчетено като ефект "излекуването" на 12 070 души за цялата седмица и спад на натиска над болничната система. Стана ясно още, че първите ваксини срещу Covid-19 ще са на "Пфайзер" и ще пристигнат в България непосредствено преди края на 2020 г. или веднага след началото ѝ. Първите ваксинирани безплатно и напълно доброволно ще са работещите в здравеопазването, възрастните хора в домовете, учители и полицаи. Вече се работи по план за ваксинацията, докладва здравният министър Костадин Ангелов.

Още не е ясен процентът помощ за оборотите

През тази седмица ще се обяви мярката за подкрепа на бизнеса като процент от оборота на затворилите фирми. Все още не е ясно кой сектор какви компенсации ще получи, но министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че "използваме иновативен подход – за първи път в процедурата ще включим и НАП, така че да постигнем максимална скорост и отговор на очакванията на бизнеса".

Предстои да се реши окончателно какъв ще е процентът от оборота, който ще се конкретизира с работодателските организации за секторите, засегнати от противоепидемичните мерки.

"Очакваме процедурата да бъде бърза, в рамките на седмица да се подават документи и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от ОПИК", уточни министърът на икономиката.

Ще намерим подход процедурите да достигнат максимално бързо до бизнеса, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че заявленията ще се подават електронно – през специален модул на системата ИСУН - "максимално просто, оборота и желана сума според ставките, които ще се договорят в бизнесите".

От днес заявления за 24 лв. дневно за оставените без работа

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката "Запази ме" с предоставянето на 24 лв. дневно на хората, останали без работа заради ограниченията в пандемията, стартира от днес в допълнение към останалите мерки.

"Работодателите могат да комбинират новата мярка заедно с останалите помощи – 60 на 40 или 80 на 20, ако са от сектор хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт", припомни Сачева. Тя информира премиера, че са променени и условията на мярката "Заетост за теб" така, че безработни могат да се наемат за 6 месеца срещу заплащане от 610 лева до края на годината и 650 лева от следващата година.

"Възможно е и кандидатстване за семейна помощ от страна на родителите, които са неплатен отпуск и децата им до 14 години учат от разстояние, и които отговарят на условията на подоходния критерий. Те биха могли да кандидатстват за подкрепа от държавата и през Агенцията за социално подпомагане в размер на 610 лева на месец", напомни социалнитя министър.

Съвещанието започва с доклад на здравния министър Костадин Ангелов.

Връзката между ограниченията и излекуваните!?

Според съобщението на пресцентъра на Министерския съвет, той е подчертал, "че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за миналата седмица - за 7 дни, излекуваните са 12 070". Всъщност от изпратеното видео се вижда, че Ангелов просто съобщава тази бройка. Той посочва още, че така София излиза от областите с най-висока заболеваемост – от 1000 случаи на 100 000 и в тази група остават само две области – Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, а в София той бе доста сериозен, заявява здравният министър.

"В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти. Ремдесивир е налице за всеки нуждаещ се български пациенти. Вече ремдесивир има за всички Създава се ваксинационен план. Ще е ясно с кои групи от населението ще се започне ваксинацията. Безплатна и доброволна ще е. В началото с рисковите групи – освен работниците на първа линия ще се включат и възрастните хора от домовете. Трябва да се отдаде значение на учителите и вървим напред по отношение създаването на логистика за пристиганите на ваксината. Първо ще дойде преди Нова година или непосредствено след Нова година тази на "Пфайзер" - 120 хил. дози", казва Ангелов.

"Изрично да се чуе: Десетки милиони сме дали за ремдесивир, но той е безплатен за пациентите. Има за всички", нарежда премиерът, както и планът за ваксинация да бъде изготвен максимално бързо.

Борисов допълва, че е важно броят на излекуваните да расте, държавата да премине през кризата и бизнесът да работи.

Целта не е да тормозим бизнеса

"Не искам да чувам, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини", заявява министър-председателят. Ангелов отвръща, че както премиерът е изискал, полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия, както в Поморие, така и в другите лечебни заведения, днес ще бъдат наредени и ще бъдат по сметките им.

Премиерът заяви още, че е от изключително значение да се поддържа баланса между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката.

"Не трябва никой да остане с впечатлението, че мерките са самоцелни да тормозят бизнеса или хората. Икономиката да работи, този баланс трябва внимателно да го държите", казва Борисов.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова декларира, че в туризма всички били предупредени, че противоепидемични мерки ще дадат резултат само и единствено, ако всички сме дисциплинирани и спазваме разпоредбите на здравните власти. "Ще сме безкомпромисни по отношение на нарушенията. Целта ни е в последствие да се постигнат нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени", заяви Николова.

Вътрешният министър Христо Терзийски пък докладва, че от 13 март т. г. до вчерашна дата във връзка с осъществяването на контрола за изпълнението на заповедите на министъра на здравеопазването, образуваните досъдебни производства са 3180.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?