Електронното управление може да не стане до края на мандата на ГЕРБ

Фирма на съпруга на шефката на ЦИК с лъвския пай, “Аксиор”, свързвана с бившия шеф на СОС Андрей Иванов, не взе нищо

 

Електронното управление на страната, което е един от приоритетите на правителството, може да не стане факт до края на мандата на ГЕРБ. Причината е евентуално обжалване на търговете за въвеждането му. Това стана ясно при отварянето на ценовите оферти за най-голямата поръчка за 15 млн. лв., по която трябва да се свържат в една система над 180 административни услуги. Средствата се осигуряват от Европейския социален фонд по оперативна програма “Административен капацитет”.

“Надяваме се бизнесът да прояви разбиране и да няма безцелни обжалвания”, призова зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов. Той нарече проекта “дълго чакан и изстрадан” не само от правителството, но и от бизнеса.

Призивът му не трогна някои от загубилите кандидати, които заявиха, че обмислят да оспорят търга. Крайното решение фирмите ще вземат след като се запознаят с окончателните документи за избора на победителите. Решението на комисията трябва да е готово най-късно до Великденските празници, каза Валери Борисов.

Ако няма обжалвания, е-управлението трябва да е факт през март 2013 г. В случай, че има обжалване на търга, ще искаме удължаване на срока за реализация на проекта, каза зам.-министърът на транспорта. Ако неблагоприятният сценарий се случи, това ще бъде второ удължаване на европроекта. Първоначално той трябваше да приключи през март тази година, но беше удължен с една година заради обжалване на избора на консултант по проекта.

Слави Бинев даде Медарова на Инспектората към ВСС

Eвродепутатът Слави Бинев се срещна с ръководителя на Инспектората към ВКП Малена Филипова, за да подаде сигнал, свързан с Красимира Медарова, съдия в Софийския градски съд и председател на ЦИК.

Той е изпратил писмо до главния прокурор и съдебната власт у нас. В писмото той съобщава, че "са подменени две основни и фундаментални права на българските граждани". В него се поставя под съмнение начинът, по който се избира и назначава председателят на ЦИК.

Още

Заради забавянето на е-управлението премиерът Бойко Борисов смени предшественика на Валери Борисов Първан Русинов през есента на миналата година и обяви, че взима нещата под личен контрол.

Най-големият търг в областта на е-правителството - “Развитие на административното обслужване по електронен път” беше разделен на пет позиции. Техническата оценка дава 70% тежест, а останалите са за финансовото предложение.

Предварителните прогнози бяха, че най-голямата поръчка ще бъде спечелена от фирмата на съпругата на председателя на ЦИК Красимира Медарова - “Сиенсис”, което се и случи. За разлика от нея друга компания, свързвана с управляващите - “Аксиор”, собственост на съпруга на депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова, която преди години е била съдружничка с бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов, не взе нищо. От началото на годината Иванов е подложен на атаки от страна на хора от ГЕРБ, които услужливо предоставят документите на опозиционни партии.

Без конкуренция “Сиела” спечели нормативната дейност

Без конкуренция “Сиела” спечели поръчката за анализа, идентифицирането и вписването на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство (лот 1). Компанията на известния адвокат Иван Тодоров и брат му Веселин бяха единствените кандидати за тази позиция. Офертата им беше цена от 2.394 млн. лв. с ДДС и максималните 100 точки за техническата оценка.

На практика те ще трябва да подготвят цялата нормативна база, както и да вкарат данните в регистрите, обясни зам.-министър Борисов.

ТехноЛогика” ще вържат 35 ключови държавни регистри

“ТехноЛогика” на Огнян Траянов ще направят административните услуги за централната администрация (лот 2). Те спечелиха с максимален брой точки 100 и цена от 3.37 млн. лв. с ДДС.

В момента има установени 140 ключови регистъра в държавата. От тях около 34–35 трябва да се свържат помежду си, така че да обменят данните електронно и да не се разкарват хората и бизнеса от едно гише на друго, посочи зам.-министър Борисов. Той даде пример с връзването в една мрежа на регистъра за гражданска регистрация с този за моторните превозни средства, както и имотния и търговския регистри, кадастъра и личните данни.

Сирма–Интерконсулт” ще разработи 50 е-услуги за общините

Сдружението “Сирма – Интерконсулт” печели поръчката за реализиране на приоритетни административни услуги за общинската администрация (лот 3). Те получиха максималните 100 точки за техническата част и дадоха цена от 2.998 млн. лв.

Така обединението победи “Аксиор” със собственик Пламен Чирипов.

“Сирма-Интерконсулт” ще трябва да разработят до 50 електронни административни услуги за общините, каза зам.-министър Борисов. В момента редица общини приключват проектите си за е-управление по програма “Административен капацитет” и след внедряването им общините ще могат да предоставят общо над 150 е-услуги на гражданите и бизнеса, посочи Борисов.

Сиенсис–Абати” - архитектите на "е-къщичката на правителството"

“Сиенсис–Абати” спечелиха най-големия лот с цена от 4.18 млн. лв. с ДДС и максималните 100 точки за техническа оценка. Те ще направят “архитектурния план на къщичката на е-управление на централната и общинските администрации”, каза зам.-министър Борисов.

Останалите трима кандидати за този лот бяха “Хюлет Пакард България”, обединението “Матерна И гавърнмънт” между “Матерна България” и “Лирекс” и “Сдружение за електронно управление”, в което влизат държавното “Информационно обслужване” АД, “Дуо Софт” и “Балкантел”.

Техните технически оферти бяха по-ниско оценени, а цените им - по-високи от тази на победителя. Единствено “Сдружение за електронно управление” даде по-ниска цена от 3.84 млн. лв. с ДДС.

Чуждата IBS ще осъвремени портала на е-правителството

Единствената чужда фирма, която се пребори с българските си конкуренти, беше българският клон на “Ай Би Ес” (IBS). Те ще усъвършенстват портала за електронното правителство – egov.bg. Компанията спечели търга с цена от 1.47 млн. лв. с ДДС и максималните 100 точки за техническата оценка.

Порталът за електронни услуги egov.bg беше пуснат през 2007 г., но се нуждае от осъвременяване – модерна визия и приветлив интерфейс, каза зам.-министър Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?