Електронното управление ще заработи преди изборите

Личните карти се сменят поетапно с електронни от 2015 г.

Електронното управление ще заработи преди изборите

Електронното управление на страната трябва да заработи преди парламентарните избори догодина. Това стана ясно след като днес транспортният министър Ивайло Московски подписа поредните договори за изграждане на е-управление за близо 12 млн. лв. Крайният им срок за приключване е юли 2013 г., а първите резултати ще са видими още през март, обеща министър Московски.

Това е вторият голям проект за е-управление, който изпълнява Министерството на транспорта и информационните технологии. В ход е изпълнението и на друг за 18 млн. лева, по който над 180 административни услуги за гражданите и бизнеса трябва да се свържат в една информационна система. И двата проекта се финансират със средства по оперативна програма “Административен капацитет”. От 30 млн. лв. до момента са усвоени 550 хил. лв., сочат данните в информационната система за еврофондовете.

Е-управлението на страната е един от топ приоритети на правителството, като лично премиерът Бойко Борисов пое ръководството на специално създадения за целта Съвет за електронно управление. Това стана след като първоначалните планове е-правителството да бъде факт през март 2012 г. се провалиха заради обжалване на търговете и срокът беше удължен с една година. Днес на подписването стана ясно, че новият пусков срок отново е изместен - за края на юли 2013 г.

Е-карти сменят личните

С пускането на е-управление първите 5000 притежатели на е-карти ще могат вече да ползват онлайн около 180 услуги на общините и държавата.

Е-картите ще са подобни на кредитните, като в тях ще има вграден електронен чип. “Борика – Банксервиз” ще трябва да предложи модела им. От фирмата обясниха, че това тепърва предстои да се съгласува с Министерството на транспорта, което е възложител на поръчката. Първите 5000 карти ще са безплатни, а следващите ще струват по-малко от цената на личната карта, обеща заместник-министърът на транспорта Валери Борисов. Сега обикновената услуга за лична карта е 18 лева.

Плановете на правителството са от 2015 г. документите за самоличност да станат електронни, като подмяната на сегашните лични карти ще става поетапно в зависимост от срока на изтичането им, обясни заместник-министър Борисов. По думите му годината не е избрана случайно. Тогава изтича договорът на “Сименс” с МВР за сегашните лични документи.

Сега например Естония е с е-лични документи, а Германия ги въвежда в момента.

Първият е-референдум - догодина

Системата за е-референдум ще бъде разработена от “Матерна България”. Все още не е определено каква ще бъде темата на първия е-реферндум, каза зам.-министър Борисов. По думите му най-вероятно това ще бъде актуалната тема към момента на пускането на системата. В момента БСП иска допитване до народа да се строи ли АЕЦ “Белене”.

Плановете на правителството са платформата за електронните референдуми на по-късен етап да се използва и за е-гласуване по време на избори. Кога ще стане това обаче все още не е ясно.

Обжалване отлага SMS-известяването

Заради обжалване на търга по една от позициите изграждането на системата за SMS-известяването ще се забави, но това няма да повлияе на старта на е-управлението, каза зам.-министър Борисов.

“Ита груп Контрая” беше избрана да разработи система за мобилно проследяване чрез SMS на подадените заявления за ползване на е-услуги от гражданите и бизнеса (лот 4). Един от загубилите участници обаче е обжалвал решението на комисията. Жалбата е била отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията, но по нея предстои да се произнесе и съдът.

Идеята е при ползването на всяка е-услуга, потребителят да получи по два SMS-а. Единият ще съобщава входящия номер на документа, подаден по електронен път, а другият ще известява, когато е готов отговорът.

Системата ще бъде съобразена с националната рамка за оперативна съвместимост и ще се интегрира с останалите системи за е-управление, единния портал за е-услуги и с мобилните оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от България