Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Електронното здравеопазване се отлага с още една година – до края на 2020

1 коментар
Електронното здравеопазване се отлага с още една година – до края на 2020

Поредният краен срок за изграждането на електронно здравеопазване, даден в последните 15 години, очаквано няма да бъде спазен. Министерството на здравеопазване дава още една година отсрочка за завършването на проекта за национална здравна информационна система (НЗИС) и крайният срок вече е декември 2020, съобщиха за Mediapool от ведомството.

“Удължаването на срока е съгласувано с Управляващия орган на оперативна програма “Добро управление“, с оглед на което към настоящия момент няма риск да бъде изгубено финансирането по проекта“, увериха от МЗ. В този срок трябва да бъдат приключени всички дейности по проекта.

Той е на обща стойност 12 млн. лева и с него трябва да бъдат положени основите на електронното здравеопазване – да бъдат свързани вече разработени и функциониращи електронни системи на различните здравни институции, да бъде надградено електронното медицинско досие на пациентите, да бъдат пуснати десетки електронни регистри и услуги, да имаме най-накрая електронни рецепти и направления, за които от години се обещава да заработят всеки момент.

Повече от година обществените поръчки на МЗ за част от дейностите по проекта бяха в спиралата на постоянни обжалвания, като по две от тях вече са избрани изпълнители, а по третата споровете продължават. Очаквано лъвският пай си поделят консорциуми с участието на три големи фирми, които печелят всички търгове на МЗ в областта на информационните и комуникационните технологии и са работили по някои от решенията, станали емблема на провалите в е-здравеопазването.

Поръчките печелят обичайните заподозрени

Досега е сключен договор само по една от трите поръчки – за разработване и внедряване на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентикация и базова функционалност на ядрото на системата. Тя бе спечелена от консорциума “Стемо-Гама консулт“ и договорът е на стойност 2.3 млн. лева с ДДС, а срокът на изпълнение – 15 месеца.

За другата поръчка, която е за разработването на електронни административни услуги, елекронни регистри и здравно-информационен портал има избрани победители и предстои сключване на договори на обща стойност около 2.6 млн. лв. с ДДС. За две от дейностите победител отново е “Стемо-Гама консулт“ и за една от дейностите е класирано обединението "ДЗЗД Конгрес", което включва фирмите "ЦАПК-Прогрес" и "Контракс". “ДЗЗД Конгрес“ е предложило цена от 893 730 лева без ДДС за разработка и доработка на регистри, а “Стемо Гама консулт“ съответно 891 666 лева за подсистемата за електронни административни услуги и 410 000 лева за здравно-информационен портал. Припомняме, че такъв портал, който вече не работи, вече веднъж беше създаден и за него бяха похарчени 300 000 лева.

Третата поръчка, която е една от най-ключовите и включва електронното медицинско досие, рецепта и направление, се оспорва и се чака решение на съда в края на октомври. Тя е с прогнозна стойност около 1.9 млн. лева с ДДС. Частта от нея за медицинското досие беше прекратена от МЗ заради допуснат само един участник, а втората част – за е-рецептата и е-направлението беше спечелена от обединението “Е-здравни системи“, където водещият изпълнител е отново “Контракс“ и с по-малък дял са други две фирми “Скайуер Груп“ ЕООД и “Ей Ес Ес“ ООД, които поддържат софтуерите на лаборатории и аптеки.

Така основните дейности отново ще се изпълняват от “Контракс“ и “Стемо-Гама консулт“, при които отиват всички поръчки на министерството в областта на електронното здравеопазване. “Контракс“ е автор на платформата за електронния търг за лекарства, която се наложи да бъде преправяна в последствие, както и на абсолютно безсмисления проект за електронни здравни картони на 40 000 души от държавната администрация по времето на министър Николай Василев. Той дублира създадените от НЗОК досиета на всички здравно осигурени граждани. Сега отново ще се разработва електронно медицинско досие, но вече ще се надгражда съществуващото и ще се разширява обхватът за всички пациенти, а не само за осигурените. “Стемо Гама консулт“ пък е автор на ситемата за прием в болница с пръстови отпечатъци, която обаче работи твърде кратко преди да бъде отменена като незаконна от съда.

Чака се решение на ВАС за най-оспорваната поръчка

Все още съществува шанс за влизането и на други играчи, тъй като най-оспорваната поръчка – тази за медицинското досие, е-рецептата, и е-направлението, която е с прогнозна стойност 1.6 млн. лева без ДДС се обжалва.

Класирането по нея беше обжалвано от две фирми пред КЗК, която го обяви за незаконно и го върна на МЗ с указание да продължи процедурата от етап разглеждане на техническите предложения. Едната жалба по тази поръчка е от фирмата “Техно Логика“, според която тя е отстранена неоснователно от двете позици, а спечелилото обединение е класирано нечестно.

Втората жалба е от “Стемо-Гама консулт“, които обжалват прекратяването на първата част от поръчката, както и класирането по втората част, където на тях е отредено второто място. Решението на КЗК, с което връща процедурата за преразглеждане на МЗ, обаче се оспорва пред ВАС от министерството и една от фирмите от спечелилото обединение. ВАС е образувала производство по подадените жалби и те ще бъдат разгледани на открито заседание, което ще с проведе на 28.10.2019 г, съобщиха от МЗ.

И новият срок може да не бъде спазен

При най-благоприятния сценарий, ако ВАС отхвърли жалбите, то МЗ ще може почти веднага да сключи договор за електронната рецепта и направление с обявеното за победител обединение “Е-здравни системи“. Но ще трябва отново да обяви поръчка за първата част от поръчката – за медицинското досие, която отново да извърви целия път с евентуални обжалвания.

Ако вас потвърди решението на КЗК, то тогова МЗ ще трябва да обяви наново цялата поръчка заедно с е-рецептата и е-направлението, което ще направи процедурата също толкова оспорвана, колкото и сега.

При това положение отсрочката от 1 година може и да не стигне за приключването на проекта.

Иначе той е със срок до 15 (петнадесет) месеца от датата на сключване на договора, което пак поставя изпълнението му в срок под въпрос, дори и при благоприятния сценарий.

Проектът за електронон здравеопазване обаче включва и още дейности, по които досега не са обявени поръчки като например подсистема за събиране на информация от болниците. Чрез нея данните за хоспитализациите, извършените дейности и направените разходи за лечение по видове ще се подават в реално време или периодично чрез използваните в лечебните заведения програмни продукти. Друг компонент на проекта е “Изграждане на система за мониторинг и контрол в здравеопазването (DWH – Data warehouse)“, която ще даде възможност за анализ на данните от всички елементи на националната здравноинформационна система, както и функционалност за финансово управление и мониторинг на разходите за дейности, финансирани директно от МЗ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Евлрги
    #1

    Хахахах, от 2002г. в складовете на НЗОК и РЗОК отлежаваха сим карти, подобни на тия с които теглите пари от банкоматите.Същите трябваше да се раздават на българите вместо синята книжка. С тази карта при всяко ходене при личния лекар, специалист или болница трябваше да се удостоверява че сте били там.Познайте защо след 17 години няма все още нищо такова??Щото течът в НЗОК е огромен и се контролира само на приказки. Интересно е какво стана с двамата хванати от РЗОК-Пловдив с кражбата на скъпи лекарства, нещо се замълча мина цяла година че и половина, а от прокуратурата пълно мълчание!??

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.