Електроснабдяването в Индия е изцяло възстановено

Сутринта в сряда местно време бе изцяло възстановено електроснабдяването в Индия, съобщи Франс прес като се позова на представители на държавния електросистемен оператор Power System Operation Corporation.

Токът спря в северната и източната част на Индия около обед местно време във вторник, като засегна около 600 милиона души в 20 щата или почти половината от населението на страната. Аварията засегна драматично транспортната система. Около 300 хиляди пътници бяха блокирани във влаковете, часове не работеше метрото в Делхи, а спирането на светофарите доведе до хаос по пътните артерии. Банкоматите работеха с прекъсвания, а в мините на стотици метри под земята останаха няколкостотин миньора.

Причините за аварията, която доведе до изключване на тока, се изяснява. Както отбелязва ББС, вече бившият министър на енергетиката Сушл Кумар Шинде, който вечерта във вторник бе назначен за министър на вътрешните работи, обвини за срива щатите, които превишават лимита на потребление на електроенергия. Това се сочи като основна причина за първата авария, която стана в понеделник сутринта и остави без ток около 300 милиона души.

Но представителите на щатите, обвинени от министъра, заявиха, че не носят вина за енергийния срив. Министърът на енергетика на един от щатите отговори, че не чувства вина за случилото се. "Не трябва да ни обвиняват за техническите проблеми, които доведоха до изключването на електроенергията. Нас ни нападат за това, което правят всички", каза той, цитиран от ББС.

В същото време председателят на държавната енергийна компания Анил К. Гупта заяви, че истинската причина за най-мащабното изключване на тока в световната история ще се изясни в хода на провеждащото се разследване.

Споделяне

Още от Свят