Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Електроцентралите ще бъдат задължени да играят на борсата за ток

0 коментара
Електроцентралите ще бъдат задължени да играят на борсата за ток
От началото на следващата година производителите на електроенергия в България ще са длъжни да продават определен процент от продукцията си на бъдещата борса за ток. Платформата за търговия вече е доставена от "Сименс". Инсталира се в "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО), който ще получи допълнителна лицензия за администриране на борсова търговия, и от 1 април 2011 г. ще започнат тестовете с участниците, но без реални плащания.

Това съобщи за Mediapool Eлисавета Михайлова, директор на дирекция "Енергийни политики, стратегии и проекти" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

По проекта за борса за електроенергия се работи от една година съвместно с експерти от Норвегия, тъй като там такъв пазар има вече 20 години и той е най-успешният в Европа, обясни Михайлова. Решено е да има българска борса с опция да се разширява към Румъния за последващо обединяване на двата пазара и създаване на регионален. При избора на модела са отчетени спецификите на родния отрасъл, където има редица дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от производители и регулирани цени за индустрията и бита.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче ще продължи да определя цените на тока за домакинствата и част от фирмите. Това предвиждат подготвяните поправки за Закона за енергетиката, които се очаква да бъдат одобрени от Министерския съвет до края на февруари и много бързо – до края на март – и от Народното събрание.

На регулирания пазар - само фирми, ползващи до 1 гигаватчас

От регулирания пазар ще отпаднат част от предприятията, които досега се ползваха със статута на "защитен потребител". Европейската комисия позволява фиксирани цени, които у нас са по-ниски от тези на свободния пазар, да ползват фирми с до 50 души персонал и годишен оборот до 10 млн. евро.

Според енергийните фирми обаче с този статут се злоупотребява. Затова сега от МИЕТ са решили да променят критериите за "защитен потребител". Това ще е фирма с потребление до 1 гигаватчаса годишно и 200 киловолта инсталирана мощност. Останалите дружества ще са длъжни да купуват енергия от свободния пазар.

Ще се въведе обаче и понятие "уязвим потребител" за хората, които имат нужда от социални помощи за ползване на електроенергия. Критериите, на които трябва да отговарят те, за да получат финансиране, и размерът му ще се определят от социалния министър.

Задължителни квоти за търговия

Преди да заработи борсата, е необходимо да се приложат новите правила за търговия в деня на сделките, които регламентират почасова търговия, правилата за работа на пазара на балансираща енергия и и за спомагателни услуги. Всички производители на ток, присъединени в мрежата високо напрежение, ще трябва да изготвят прогнозни графици за цялото си производство, а ДКЕВР ще им определя задължителни годишни квоти за търговия на борсата.

Според Михайлова, ако на този пазар се пуснат 20 на сто от произвежданата електроенергия у нас, борсата ще е ликвидна.

В момента на свободния вътрешен пазар се търгува едва около 15 на сто от електропродукцията в страната.

Именно ликвидността на този пазар е най-голямата въпросителна пред съществуването му, но според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков за решаването на този сериозен въпрос се предприемат необходимите действия.

Председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска преди дни изрази съмнения, че борсата ще заработи в определения от министерството срок.

Причината според нея е, че при дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията от 40 процента от въглищните електроцентрали у нас и при преференциалните цени на тока от възобновяеми енергийни източници, на практика на борсата няма да има кой да играе с пазарни цени.

Според Михайлова обаче всичко това е съобразено при подготовката на електроборсата.

По време на предстоящите ѝ тестове ще се наблюдава интересът от страната на производството и потреблението, като пресечната точка на търсенето и предлагането ще формира пазарната цена. Трябва да бъдат създадени и балансиращите групи, както и специалната група на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници, която ще прогнозира производството за всеки час на следващия ден и ще отговаря за балансирането.

Ще се конфигурират и виртуални електромери на обекти на участниците в балансиращите групи. Постепенно ще се разиграва и подаването на оферти и определяне на клирингови цени за всеки час от търговията.

Технологичните загуби на ЕРП-ата ще се купуват от борсата

Предвижда се и електроразпределителните предприятия (ЕРП) вече да купуват от борсата декларираните от тях технологични загуби на ток, а разходите им да бъдат разпределяни към всички ползватели на електроразпределителната мрежа, чрез цената за достъп и пренос.

В момента разходите за тази енергия просто се признават от регулатора в цените на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, като още преди време бившият вече шеф на ДКЕВР Константин Шушулов призна, че комисията слага в цените по-високи от реалните загуби на ЕРП-ата. При последното одобряване на тарифите на тока (през юли миналата година) ДКЕВР реши да намали размера на признаните в цената технологични загуби по средата на регулаторния петгодишен период и предизвика недоволството на ЕРП-ата.

По думите на Елисавета Михайлова задължението на разпределителните дружества да си купуват от борсата технологичните загуби ще има дисциплиниращ ефект върху тях.

"При всички положения борсовата търговия с електроенергия ще направи този процес много по-прозрачен, потребителите могат да наблюдават промяната на цените в отделните часове на денонощието и да контролират потреблението си и товара, така че в крайна сметка разходите за електроенергия да намаляват", каза представителят на МИЕТ. Тя обаче не се ангажира с прогнози в какви граници може да поевтинее токът, защото всичко зависи от потреблението и търсенето от страна на играчите на борсата.

Амбициите на МИЕТ са на българската електроборса да се появят и чужди играчи, както и значителна част от износа на ток да се реализира през този пазар. Според Михайлова напълно реално е да очакваме сръбската страна да се включи активно в сделките на борсата ни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.