Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Елен Герджиков: Без строителство в Борисовата градина

Заведенията около езерото "Ариана", автокъщата и павилиончетата трябва да бъдат премахнати

5 коментара
Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет

Климатичното училище, съществувало някога в Борисовата градина, не трябва да се възстановява. Стадионите и останалите спортни съоръжения в парка трябва само да се реновират, но капацитетът им да не се увеличава. Всички несвойствени обекти като заведенията около езерото "Ариана", автокъщата и павилиончетата трябва да бъдат премахнати. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по повод представения наскоро проект за подробен устройствен план на Борисовата градина. Първото публично обсъждане на документа е на 5 юни и по всичко личи, че след това и след дискусиите в общинския съвет, планът ще претърпи промени.

Г-н Герджиков, да започнем с актуалната тема за бъдещето на Борисовата градина. Очертава ли се подробният устройствен план на парка като следващия "горещ картоф" на управлението в София?

Подробният устройствен план (ПУП) е най-важният документ, който определя какво и къде трябва да има и по-скоро какво да няма в парка. Още през 2016 г. се състоя публичният конкурс за избор на идеен проект и беше избрано най-консервативното предложение - на проф. Ковачев и неговия екип. В последствие те разработиха подробностите и сега тепърва готовият проект с всички детайли по него трябва да бъде подложен на обществени обсъждания и да се разглежда от комисиите на общинския съвет.

Първото обществено обсъждане е на 5 юни. Проектът е публикуван на страницата на направлението "Архитектура и градоустройство". Надявам се колкото се може повече граждани да го видят и да се включат в обсъждането, защото това е важно.

Проектът се определя като консервативен заради минималните намеси и стремежа да се възстанови автентичният вид на парка. Появиха се съмнения, че всъщност обаче се допускат доста нови строежи като например възстановяването на Климатичното училище. Чия е собствеността на терена, на който трябва да бъде възстановено то? За какво би се ползвала такава сграда?

Това е нещо, което беше изненада и за мен. Не бях чувал, че в 30-те години на миналия век е съществувало подобно училище. Навярно тогава е имало основание да съществува, но сега такова не ни е необходимо.

Както гражданите, така и общинските съветници ще се запознаваме тепърва с всички подробности. Предстоят сериозни дискусии. Ще зададем всички въпроси към проектанта, а той трябва да защити проекта си. Хората трябва да знаят точно и ясно какво ще се случи в парка. Крайното решение ще бъде взето от общинския съвет, а волята ни беше изразена ясно още при формулирането на заданието за конкурса - никакво ново строителство в Борисовата градина и премахване на всички несвойствени обекти. Давам конкретни примери - ресторантът "Веселото село", заведенията около езерото "Ариана", автокъщата, павилиончетата и т.н.

Що се отнася до Климатичното училище, личното ми мнение, е че не трябва да бъде възстановявано. Не трябва в центъра, в сърцето на Борисовата градина, в частта, която е паметник на градинското и парково изкуство, да се позволява строителство. Нямаме необходимост от такава сграда.

По мое лично мнение поляната над езерото с лилиите също трябва да остане в сегашния си вид - покрита с трева, а не да се възстановява подходът към братската могила. В момента тя е разкошна, използва се от много хора.

Пак казвам - това, което се разглежда в момента, не е решение, а предложение. Решението ще се вземе на базата на обществените обсъжданията, дебатите в комисиите и накрая от общинския съвет. Не трябва да се допуска никакво ново строителство. Паркът трябва да остане парк.

На мястото на гара "Пионер" се предвижда изграждането на комплекс за спорт и атракции. Знаете ли към момента чия е собствеността на имота, тъй като държавната НКЖИ го беше обявила за продан?

Нямам информация какво се случва с този търг, но ПУП определя предназначението, а собствеността е вторичен въпрос. Ако планът определи даден терен за спорт и атракции, той може да се ползва само за това, без значение чия собственост е. Приемайки този план, ще защитим терена на гара "Пионер", както и други обекти, които вече не са изцяло общинска собственост. Визирам къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър. Приемайки ПУП ние гарантираме, че те ще запазят предназначението, за което са създадени, и никога няма да се променят, без значение тяхната собственост.

За къпалнята собствеността не е вторичен въпрос, защото именно тя е причина толкова години този обект да стои затворен.

Именно ПУП ще гарантира, че не може да се направи нещо друго. Убеден съм, че с приемането му и мажоритарният собственик на дружеството ще види, че няма как да направи нещо друго там и ще го използва по предназначение. В противен случай ще притежава собственост, която му носи само загуби. Смятам, че пазарната логика в случая ще надделее.

Ако няма подробен устройствен план, този или който и да е собственик, може да таи надежди, че в бъдеще или при някакви други управления би могъл да смени предназначението и да направи нещо друго на този терен. За това ни трябва ПУП, за да гарантираме, че това ще е само къпалня, Летният театър ще е само театър, гара "Пионер" - само за спорт.

Планът допуска само изграждането на козирки на стадионите "Българска армия" и "Васил Левски". Смятате ли, че трябва да се допусне по-сериозен ремонт или изграждане на нови съоръжения на тяхно място, които да са с по-голям капацитет?

Реновиране, да. Строителство на по-големи съоръжения - категорично, не. Ясно е, че тези съоръжения се нуждаят от модернизация и че трябва да се ползват по предназначение. Главният архитект също коментира този казус. Предложи и няколко варианта за преместване на националния стадион. Един от кандидат-концесионерите за летище София също предлага да построи нов национален стадион. Това е вариант. Ние се нуждаем от такова съоръжение.

Аз съм убеден, че стадион "Васил Левски" не би могъл да се ремонтира така, че да отговаря на всички европейски и световни изисквания и в същото време да запази своите обеми. А ние настояваме обемите на всички спортни съоръжения - двата стадиона, тенис кортовете на "Левски", на "Академик", зала "София", да останат в сегашния си вид.

Очаквате ли някакъв отпор от Министерството на младежта и спорта? Министър Кралев вече заяви, че рестрикциите за спортните обекти не му харесват и ще обжалва плана на Борисовата градина, ако бъде приет така.

Министърът като собственик има право на мнение. Убеден съм обаче, че освен министър на спорта, той е и човек, живеещ в този град, и го интересува запазването на зелените системи. Убеден съм, че с реновация наличните съоръжения могат да се използват.

Миналата седмица главният архитект представи проект на Наредба за градската среда. Към нея е разработен и стандарт за сградите в района на ул. "Граф Игнатиев". Най-коментираната тема като че ли беше идеята да се махнат климатиците от предните фасади. Смятате ли, че тези текстове ще проработят в действителност и не трябва ли да се започне от общинските сгради? Тази на Столична община включително е окичена с доста "неподредени" и видими климатици.

Категорично общината трябва да даде пример. Тази сграда (на ул. "Московска" 33) е показателна за това как климатиците скриват красотата на фасадата на едно старо здание.

София е европейски град, който иска да се сравнява с големите европейски градове. Всички те имат подобни регламенти за градската среда и това е нещо, което аз отдавна мечтая да направим.

Това е процес. Не може един документ да промени облика на града или да върне блясъка на всички стари сгради в историческия център. Тази наредба обаче дава правилата, по които трябва да се случват нещата. Следващи реновации на фасади на сгради в историческия център трябва да се съобразяват с тези правила. Това няма да стане веднага. Трябва да има гратисен период, а какъв да е той, ще реши общинският съвет. Както и с плана за Борисовата градина говорим за предложение, а финалното решение ще бъде взето след обществени обсъждания и дискусии в общинския съвет.

Вие лично виждате ли в този проект текстове, които трябва да се променят, както посочихте какво не ви харесва в плана на Борисовата градина?

Този проект на наредба не засяга само климатиците. Документът дава правила за цялостния облик - фасадите, цветовете, уличните и тротоарни настилки, осветлението, градската мебел. Това са правила не само за собствениците на сгради и апартаменти, а правила за общината. Приемайки тези стандарти, всеки ремонт на улица, на тротоар, всяка поставена нова пейка, всяко кошче трябва да отговарят на тези стандарти. Така слагаме стандарт за собствената си работа. За това е толкова важно да обсъждаме тези въпроси заедно, за да знаем, че в следващите десетилетия ще спазваме тези правила.

Пак казвам - това е процес, който няма да се случи за една седмица, за месец или година, но се радвам, че започнахме.

Когато говорим за центъра, не можем да подминем ремонта на "Графа". Той трябва да приключи до няколко дни, но ще се спази ли графикът?

Работи се усилено, но дали ще се спази срокът - 28 май, зависи от строителя. Ако това не стане, ще се налагат санкции.

Те ще се налагат ли въпреки отлагането на ремонта на улиците "Цар Шишман" и "6 септември"?

Да. "Цар Шишман" и "6 септември" просто са извадени пред скоби. А ремонтът на "Граф Игнатиев" трябва да приключи на 28 май. След това ще се налагат глоби, ако до този ден обектът не бъде приет. Ремонтът няма да бъде приет, ако не бъдат отстранени всички забележки, пропуски и всяко несъвършенство по строителните дейности.

На вас ремонтът харесва ли ви?

Убеден съм, че крайният резултат ще се хареса на повечето софиянци.

Ремонтът на "Граф Игнатиев" наистина се превърна в сага - къде строителна, къде политическа. Но недоволството и реакциите, които бяха предизвикани от несъвършенствата и пропуските по проекта и неговото изпълнение, по парадоксален начин бяха и продължават да са полезни за промяната на тази знакова улица. Научихме се да виждаме и отстраняваме грешките си в движение.

Желанието на "Топлофикация" в последния момента да сменя тръби под ул. "Цар Шишман" и ул. "6 септември" беше посочено като причина за отлагането на ремонта на тези улици, но това ли е единствената причина?

Това е основната техническа причина. Аз за себе си приех тази новина с удовлетворение, защото това ще ни даде възможност да се поучим от грешките, които бяха допуснати при организирането и ремонта по ул. "Граф Игнатиев". Трябва да се планират в детайли всички процеси, всички компоненти - проект, организация на работата, комуникация с хората и бизнеса. Това е много важно. "Цар Шишман" е търговска улица и графикът трябва да е точен и ясен, да се спазва, ремонтът да бъде фазиран, до колкото е възможно, за да могат хората да планират работата си.

Към момента ясно ли е кога би могъл да започне този ремонт и кога да свърши?

Нека дадем възможност да бъдат добре координирани и планирани дейностите и тогава ще стане ясно.

Планира ли се отлагане на ремонтите в другата зона - около "Александър Невски"?

Има твърдения за наличие на археологически обекти в тази зона. Ако се наложи влизане на археолози, това със сигурност ще забави ремонта. Но евентуалното отлагане по никакъв начин не застрашава изпълнението на проекта и неговото финансиране от оперативната програма "Региони в растеж".

А застрашено ли е еврофинансирането за изграждането на когенерацията за производство на ток и парно с гориво от боклуци - т. нар. RDF? Към момента все още не е обявена процедура за избор на строител на това съоръжение.

По някакъв начин не е застрашено финансирането. Излезе категорично невярна новина, че проектът е спрян. Той е в процес на оценка от ЕК. Това е една абсолютно стандартна процедура. Логично е процедурата за избор на изпълнител да се осъществи след одобрението на проекта от страна на органите на ЕК.

Новината за спирането на проекта беше поредната лъжа на опозицията от БСП, използвана в предизборната кампания. Тази инсталация се използва политически не за първи път и то не по еднозначен начин. От една страна се твърди, че е лошо този проект да бъде спрян. От друга страна се твърди, че е добре да бъде спрян, защото ако се осъществи, ще замърсява въздуха в София. Очевидно опозицията се притеснява от това, че ние все пак успяхме да построим завод за преработка на отпадъци и да решим един от основните проблеми на града. Не само успяхме да го решим, но скоро от боклука няма да остава нищо за депониране и ще изпълним европейските критерии за 2030 г.

Не искам да изреждам отново стотиците инсталации от този тип, построени в Европа и по света. Но ако тази инсталация действаше в момента, 30 000 домакинства в София щяха да получават ток от нея, а вредните емисиите на "Топлофикация" щяха да намалеят, тъй като тя замества стари мощности.

В сряда бяха публикувани поредните проучвания за нагласите на хората преди евроизборите. Едно от тях показа, че голяма част от българите смятат, че контролът върху изразходването на евросредствата в България е занижен. Допринасят ли проектите, изпълнявани в София, за тази нагласа?

Нагласите на хората понякога се определят на база внушения, които целят да дискредитират това, което правят управляващите. Проектите, които се реализират в Столична община, са едни от най-добрите в цялата страна. Липсата на финансови корекции в сравнение с други български общини е показател за това. Столична община е първенец по усвояването на евросредства. Нещо повече - понякога Столична община подпомага някоя от оперативните програми, защото когато други бенефициенти не успеят да усвоят средства, София винаги е напред с готови проекти. Пример за това е проектът за купуване на нови превозни средства, финансиран по програма "Околна среда".

Като си говорим за евроизборите и кампанията, която ги предшества, не смятате ли, че Бойко Борисов открадна шоуто на кандидатите на ГЕРБ в последната седмица? Не бяха ли заглушени посланията им от премиерските изяви?

Министър-председателят си върши неговата работа. Не мисля, че той прави кампания.

Но трябва да е ясно, че европейските избори не са някакви отделни избори, които нямат общо с държавата или общините. Не избираме просто едни хора, които да отидат в европейските институции и да получават заплати за това. Избираме хора, които да работят за нашите региони. За това е важно общински теми да се обсъждат в контекста на евроизборите. Голяма част от проектите, които правим и които променят градската среда, са финансирани от Европейския съюз. Не мисля, че е неуместно кметове или представители на местната власт да изказват мнение по отношение на европейските избори.

Важно е представителите ни в Европейския парламент да са запознати с локалните проблеми, за да участват в изработването на общата европейска политика, която може да ги реши, а и да лобират за финансирането.

Това, че ситуацията тази година е предизборна пречи или помага в управлението на града и води ли до отлагане на непопулярни решения като концесията на спирките, например?

Не мога да кажа, че пречи, но още по-малко, че помага. Ясно е, че в такъв политически сезон се работи много трудно. Почти всичко се проблематизира и среща отпор. Често без никакви доводи и аргументи. Свидетели сме как безспорни постижения се отричат, а и най-добрите предложения се отхвърлят.

Опонентите ни, най-вече от БСП, трябва да са наясно, че когато неаргументирано се поставят под съмнение настина важни проекти като този за оползотворяването на RDF гориво, това може да накърни в дългосрочен план интересите на всички софиянци. Предизборната кампания рано или късно свършва и трябва да продължим след това заедно да работим по проблемите на града.

Като председател на общинския съвет ми се иска най-големите проекти на общината да не бъдат използвани политически.

А специално за концесията за спирките защитихме виждането си, че това е добро решение за София. Публично-частното партньорство в работата на българските общини и специално в София трябва да се развива. Ние сме много плахи в това отношение. Във Виена публично-частното партньорство е в пъти по-развито.

Трябва да работим повече с частния бизнес. Да го накараме да инвестира в града. Проектът за концесия на спирките е подобна възможност. Аз виждам бъдещето развитие на града там - повече публично-частно партньорство.

И последно - Йорданка Фандъкова ли ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София?

Силно се надявам. Но в крайна сметка решението е нейно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. асен
  #5

  крадлив пор!

 2. Горскио
  #4

  Освен това, защо не се вземе и очевидното решение за бивщата къпалня и полуразрушеният стадион народна армия - просто да се разрушат и на тяхно място да се посее трева и да се посадят дървета.

 3. Горскио
  #3

  Най-после. На тази свинщина трябва да се сложи край. Аз бих добавил и пак да почне да се прилага забраната за влизане на коли в парка - в момента под различни претексти и с различни разрешителни - индикации за корупцията и безредието в Столична община, броят на колите, двицжещи се и паркиране в Борисовата градина пак се увеличи значително.

 4. Дядо ми Петър
  #2

  Слава Богу, че наесен ще бием дузпата на наглата, алчна, некадърна и корумпирана банда, която се разпорежда с нещастната ни Столица вече 15 години.

 5. Драгомир Попов
  #1

  А какво се случва и ще се случва със столичния колодрум, намиращ се отново в Борисовата градина. От години стои безстопанствен и неподдържан. Защо за него никой нищо не казва?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.