Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Елен Герджиков: Опитът ни спира да даваме нереални обещания, както правят опонентите

Ние променяме София и тя вече е 15-ият град в Европа по бърз темп на развитие

3 коментара
Елен Герджиков

Опитът е най-големият ни плюс, и най-големият ни минус в предстоящите избори в София, казва председателят на Столичния общински съвет и кандидат за общински съветник от ГЕРБ Елен Герджиков. След изборите се очаква ГЕРБ да има най-много съветници в местния парламент, но не и достатъчно за мнозинство. Според Герджиков ще се търси формирането на принципно мнозинство, което да действа през целия мандат.

Проблемът с презастрояването, с местата и параметрите на новите сгради, както и запазването на зелените площи, се поставя все по-остро от хората. В последния мандат конфликтните случаи със застрояване на градинки по кварталите се решаваха по-скоро на парче. Ще промени ли ГЕРБ подхода си към този проблем и какво би било по-трайното и устойчиво решение?

Начинът за решаване на този проблем винаги е бил само един – приемането на планове за съответните райони. Когато те липсват, се създава хаос. Последният общ устройствен план на София е от 2009 г., предишният беше от 1961 г. С приемането на подробни устройствени планове спасихме стотици декари в различните квартали, отредихме ги за озеленяване и категорично спряхме възможността върху тях да се строи. В "Младост" например бяха спасени 100 000 квадрати метра. Няма да изброявам район по район.

Развитието на града ни за последните 10 години е доста бързо, нарасна и гражданската активност и чувствителност по въпроса. Това предполага съвсем нов поглед върху благоустройството. Ето защо, преди 2 години по идея на кмета Фандъкова стартирахме инициативата "Визия за София". Събрахме млад екип от експерти, доказани в своите сфери, които не са част от администрацията, а напротив - професионално критикуваха общината,. Поставихме им задачата да разработят дългосрочна визия за развитието на града. След стотици изследвания, те създадоха стратегически документ, какъвто София никога не е имала. Този документ трябва да бъде приет от следващия общински съвет и да послужи за база на заданието за изработването на нов Общ устройствен план.

Единственият устойчив и сигурен начин за решаването на проблемите, свързани с благоустройството, е точно приемането на планове. В старите имаше отделни конфликтни места и към всяко едно от тях подходихме индивидуално. Така решихме проблемите на конкретни хора и на конкретни места в "Лозенец", "Подуяне", "Слатина"… Само на последната сесия на Столичния общински съвет по този начин предотвратихме строителството в 5 междублокови пространства в "Младост".

В програмата на г-жа Фандъкова са заложени доста конкретни проекти и идеи, но проблемите, които те адресират са от години - разбитите и дори липсващи тротоари, недостатъчните места в яслите, замърсяването на въздуха, подобряването на публичните пространства не само в центъра, но и в кварталите. Защо до момента не се намери решения на тези проблеми?

Ако прибавим към този списък преливащи контейнери за отпадъци, отровни бали с боклук, глутници кучета по улиците, стари пушещи автобуси, липсващи спортни площадки, неподдържани паркове и т.н., се получава реално описание на София преди ГЕРБ да получи доверието на избирателите със своята програма за промяна. Задължително беше да започнем с решението на основните кризи, които съществуваха в града, и за радост, част от тях вече са в историята.

Други, сред които и изброените от вас, вече сме започнали да решаваме устойчиво и резултатите се виждат. Детските градини, например – да, все още има деца, които не се ползват от тази услуга, но построихме 100, а започнахме от минус 40. Намерили сме формула за решаването на проблема и в следващия мандат той ще е зад гърба ни. Тротоарите – голяма част от тротоарите в центъра на града са ремонтирани и свободни от коли, за пръв път София има специална програма за ремонт и изграждане на нови тротоари. Това е устойчива политика.

Качеството на въздуха - въпреки че през последните години София влезе в норма спрямо повечето показатели за замърсяване, остана да се справим с фините прахови частици. Още преди 2 години приехме специална програма, към която има 100 конкретни мерки. Факт са и предложенията за промени в законите, които г-жа Фандъкова направи към парламента и отделните министерства – за инкриминиране на горенето на отпадъци, изисквания за повишаване на качеството на дървата и въглищата, въвеждането на стикери за автомобили, които замърсяват. Към това прибавяме и европейските проекти, по които се работи – пълно обновяване на градския транспорт с най-високия екологичен стандарт, подменяме безплатно старите печки на 1/3 от домакинствата в София, които се отопляват на дърва и въглища с по-екологични според възможностите и желанието на хората.

По отношение на кварталите – логично е работата да се започне от публичните пространства, които се ползват от най-много хора. Първо се ремонтираха пътищата, по които се движи градския транспорт, но се е работило и в кварталите. Сега работата там продължава. Сигурни сме, че скоро всички тези проблеми ще са зад гърба ни, както онези, които заварихме. Разбира се, предизвикателствата пред големия град се променят и вероятно ще се появят нови. Важното е да има устойчива политика за справянето с тях.

Състоянието, управлението, начинът, по който се избират мениджърите на общинските дружества, са сред критиките на основните опоненти на г-жа Фандъкова за кметския пост. Смятате ли, че контролът върху фирмите трябва да се засили, за да не се стига до случаи като този с източването на "Чистота Искър"?

Групата на ГЕРБ в общинския съвет въведе за първи път конкурсните процедури за избор на ръководствата на общинските дружества. В резултат на това и на завишения контрол общото им състояние чувствително се подобри и забравихме за проблемните дружества като "Софийски имоти", което вече е не само печелившо, но и инвестира в подобряването но публичната среда, като строи, например, първия публичен аквапарк в София.

Друг пример са общинските пазари. От бездънни ями те се превърнаха в дружества с немалки печалби, които също инвестират в градска среда и дори развиват и културна дейност. Вижте "Женския пазар" и "Ситняково".

Що се отнася до "Чистота Искър", през последните години ръководството е сменяно 2 пъти. Винаги щом сме установявали нередност, цялата документация е предоставяна на прокуратурата. Това се случва винаги и навсякъде, без значение дали става въпрос за районна администрация, общинско предприятие или отделен инспектор. Това е принцип на г-жа Фандъкова и управляващото мнозинство.

Как ще се справите с огромните финансови проблеми на "Топлофикация"?

Най-после успяхме да постигнем политическо съгласие в общинския съвет за това, че трябва да се потърси възможност чрез публичен конкурс в дружеството да влезе професионален външен мениджмънт със задължение за инвестиции. Години отне да стигнем до този консенсус с останалите групи, но нямаше как сами да наложим това решение. Дружеството наистина е в лошо състояние, но нека припомним, че в момента, в който то стана общинско, вече имаше над половин милиард лева задължения. Имаше един момент през управлението на кабинета "Станишев", когато с един единствен подпис на министър Петър Димитров дружеството задлъжня с над 150 млн. лв.

Какво направихме ние за решаването на проблем с вече натрупания дълг? Към момента няма опасност той да блокира работата на дружеството, тъй като имаме подписано дългосрочно споразумение за разсрочено плащане с "Българския енергиен холдинг". Единственият изход от ситуацията, в която се намира "Топлофикация", е в бързата цялостна модернизация на дружеството.

И още, г-жа Фандъкова защити възможността дружеството да купува природен газ от различни доставчици, не само от "Булгаргаз", което ще доведе до намаляване на цените. Другият конкретен проект, който ще подобри икономическото състояние, е реализирането на третия етап от завода за обработка на отпадъци – инсталацията за оползотворяване на RDF гориво. По този начин ще се заместят стари мощности на "Топлофикация", което ще подобри екологичните показатели, ще намали разходите за емисии и ще намали количеството газ, което се използва с 10%.

Дигитализацията беше посочена от Фандъкова като приоритет. Смятате ли, че трябва да се дигитализира и работата на общинския съвет - всички актове, които се гласуват, да са достъпни за гражданите преди да станат факт?

Въведохме електронен документооборот в общинския съвет и нова електронна система за гласуване. През следващия мандат ще можем да надградим това и всеки, който се интересува, ще има достъп до цялата информация. И досега желаещите можеха да присъстват на заседанията на комисиите или да наблюдават в интернет сесиите на общинския съвет в реално време, както и да гледат стари заседания в онлайн архива на sofia.bg.

Социологическите изследвания, обявени до момента, показват, че съотношението на силите в бъдещия общински съвет ще се промени. ГЕРБ вероятно ще има по-малко места в сравнение с изминалия мандат. Ако г-жа Фандъкова отново стане кмет, ще има ли според вас проблеми с намирането на мнозинство за решенията си?

Когато г-жа Фандъкова започне новия си мандат, формирането на мнозинството трябва и ще се случи на принципна основа и то ще бъде за целия мандат. Ние имаме естествени партньори в лицето на партиите от десния политически спектър, особено на тези от тях, които имат рационално мислене, и сред тях ще търсим създаването на още по-голямо мнозинство.

Очаквате ли повече компромиси и безпринципни коалиции, за да се прокарат важни решения?

Както казах, ще изградим принципно мнозинство, стоящо зад кмета Фандъкова през целия мандат. От другата страна Мая Манолова казва, че липсата на нейна листа ще я стимулира да работи с всички. Неясно остава как тя ще стимулира различните политически сили да работят с нея. В миналото сме били свидетели на подобни безпринципни коалиции и това не доведе до нищо добро за града ни. Напротив – доведе до търгуване с подкрепа за взимането на решения, задкулисни договорки и липса на отговорност. Градът беше безмилостно ограбен точно по време на подобни управления.

Какво би било отношението на ГЕРБ към Мая Манолова, ако тя спечели кметските избори?

За мен тази възможност не съществува и няма как да разглеждам такава хипотеза.

Обновяването на листата на ГЕРБ за общинския съвет в София вероятно цели и привличането на гласове на хора, които не са част от твърдия електорат на партията. Няма ли опасност да отблъсне част от традиционните ви поддръжници?

Обновяването на листата на ГЕРБ цели привличането на още повече експертиза. Ние вярваме, че със своя авторитет и активна гражданска позиция, хората, които г-жа Фандъкова покани, наистина ще допринесат за развитието на града. Тези хора са безспорни авторитети и сред традиционните ни поддръжници.

Кой е най-големият минус и най-големият плюс на ГЕРБ в предстоящите избори в София?

Опитът – това е и най-големият ни минус, и най-големият ни плюс. Точно той ни пречи да обещаваме до безкрай, както правят опонентите ни. Когато знаеш как се постигат промените, не можеш да си позволиш нереални ангажименти. А е най-големият ни плюс, защото ние променяме града през последните 10 години и освен всичко, което виждат хората тук, София вече стои на световната карта на бизнеса, културата, туризма и е 15-ият град в Европа по бърз темп на развитие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Калико Джо
  #3

  Кой нормален човек кръщава сина си Елен?! На баба му Елена ли е това или защото се е очаквало жена му да му слага рога?

 2. Baraev
  #2

  От години са тези проблеми, да, по-точно от поне 12 години, или 3те мандата на Джорданка. Ко правИ тя през тея 12 години, че да се натрупват тези проблеми без решения, а? Аре у лево!

 3. Лизи Гугуткова
  #1

  Дадохте на ковачки и вълка и тяхната шайка, ДА "ОПРАВЯТ" ЯКО ТОПЛОФИКАЦИЯТА, А СКЪПО ЩЕ ПЛАЩАМЕ И БЪДЕЩИТЕ ГРАБЕЖИ ОТ МАФИЯТА!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.