Елена Костова невинна по обвинения за неплатени данъци

Елена Костова невинна по обвинения за неплатени данъци

Председателят на фондация “Бъдеще за България” Елена Костова, съпруга на бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, и главният ѝ счетоводител  Виолета Илиева не са укривали данъци и не са изготвяли неверни данъчни декларации, в каквито престъпления ги обвиняваше прокуратурата. Това постанови в понеделник състав на Софийския градски съд.

Първоинстанционното разглеждане на процеса продължи близо две години и бе съпътствано от спорове между съдийския състав и съпруга на обвиняемата Костова.       

Първо, след като свидетелства в процеса срещу ген. Атанас Атанасов и дни преди президентските избори през октомври 2006 г., Иван Костов заяви, че призоваването му в съда по това дело както и по предстоящото срещу съпругата му (насрочено за няколко дни по-късно) цели да дискредитира десния кандидат за президент. Костов говори за политически фарс и постановка, разигравани от Георги Първанов.

Съдията Алексей Трифонов се засегна и отрече да има какъвто и да било политически контекст, но реши да отложи делото срещу Костова за след президентския вот. А съпругът ѝ съответно трябваше да се яви в съда и да обясни дали се съмнява в безпристрастността на съдебния състав. Двамата не се разбраха, като Иван Костов обяви, че не смята да се извинява, а Алексей Трифонов заплаши с отвод, което би върнало делото в начална фаза.

Два месеца  по-късно Трифонов отложи следващото заседание, първоначално насрочено за 17 април,  за след изборите за Европейския парламент, проведени на 20 май.

Елена Костова и Виолета Илиева бяха обвинени за укриване на близо 8 хил. лв. данъци за периода 1998 - 2000 г. С лихвите сумата е станала 10.5 хил. лв. Делото бе образувано през 2003 г., по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, който и лично, и чрез свои подчинени си позволяваше открити квалификации и предупреждения срещу Костов и съпругата му.

Така се стигна до днешната развръзка, когато обвиняемите бяха напълно оправдани, но съмненията за политически мотивираното повдигане на  обвинения останаха.

В пледоарията си прокурорът поиска двегодишни условни присъди за Костова и Илиева, а защитата отхвърли повдигнатите обвинения като немотивирани посочи, че има три данъчни ревизионни акта и всеки отменял предходния.

Прокуратурата си позволява да определя данъчни задължения в наказателна процедура, въпреки че данъчни задължения и нарушения могат да се установяват само и единствено от данъчната администрация, отбеляза още защитата. 

След като чу оправдателната присъда, Елена Костова остана безмълвна, а адвокатът ѝ определи съдебния акт като справедлив. Държавното обвинение има възможност да протестира оправдателната присада пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Още от България