Елена Костова невинна по обвинения за неплатени данъци

Елена Костова невинна по обвинения за неплатени данъци

Председателят на фондация “Бъдеще за България” Елена Костова, съпруга на бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, и главният ѝ счетоводител  Виолета Илиева не са укривали данъци и не са изготвяли неверни данъчни декларации, в каквито престъпления ги обвиняваше прокуратурата. Това постанови в понеделник състав на Софийския градски съд.

Първоинстанционното разглеждане на процеса продължи близо две години и бе съпътствано от спорове между съдийския състав и съпруга на обвиняемата Костова.       

Първо, след като свидетелства в процеса срещу ген. Атанас Атанасов и дни преди президентските избори през октомври 2006 г., Иван Костов заяви, че призоваването му в съда по това дело както и по предстоящото срещу съпругата му (насрочено за няколко дни по-късно) цели да дискредитира десния кандидат за президент. Костов говори за политически фарс и постановка, разигравани от Георги Първанов.

Съдията Алексей Трифонов се засегна и отрече да има какъвто и да било политически контекст, но реши да отложи делото срещу Костова за след президентския вот. А съпругът ѝ съответно трябваше да се яви в съда и да обясни дали се съмнява в безпристрастността на съдебния състав. Двамата не се разбраха, като Иван Костов обяви, че не смята да се извинява, а Алексей Трифонов заплаши с отвод, което би върнало делото в начална фаза.

Два месеца  по-късно Трифонов отложи следващото заседание, първоначално насрочено за 17 април,  за след изборите за Европейския парламент, проведени на 20 май.

Елена Костова и Виолета Илиева бяха обвинени за укриване на близо 8 хил. лв. данъци за периода 1998 - 2000 г. С лихвите сумата е станала 10.5 хил. лв. Делото бе образувано през 2003 г., по времето на бившия главен прокурор Никола Филчев, който и лично, и чрез свои подчинени си позволяваше открити квалификации и предупреждения срещу Костов и съпругата му.

Така се стигна до днешната развръзка, когато обвиняемите бяха напълно оправдани, но съмненията за политически мотивираното повдигане на  обвинения останаха.

В пледоарията си прокурорът поиска двегодишни условни присъди за Костова и Илиева, а защитата отхвърли повдигнатите обвинения като немотивирани посочи, че има три данъчни ревизионни акта и всеки отменял предходния.

Прокуратурата си позволява да определя данъчни задължения в наказателна процедура, въпреки че данъчни задължения и нарушения могат да се установяват само и единствено от данъчната администрация, отбеляза още защитата. 

След като чу оправдателната присъда, Елена Костова остана безмълвна, а адвокатът ѝ определи съдебния акт като справедлив. Държавното обвинение има възможност да протестира оправдателната присада пред Софийския апелативен съд.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734