Елена Поптодорова e била задържана на летището във Варшава за кражба на козметика

Бившият ни посланик в САЩ твърди, че става въпрос за нелеп инцидент

Елена Поптодорова
Бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е била задържана вчера на летището във Варшава заради кражба на козметика от безмитния магазин. Информацията бе разпространена от полски медии, а няколко часа по-късно бе официално потвърдена от българското външно министерство.
 
Във вторник вечерта самата Поптодорова определи случая като ”нелеп инцидент”, за който обаче "носи вина и безкрайно съжалява"
 
”Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години. За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика. В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах", каза Елена Поптодорова пред БТА.
 
Според обясненията ѝ тогава се появили двама служители, които я отделили за разговор.
 
"Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи. Недоумявам, че такъв нелеп инцидент, за който, разбира се, нося вина и безкрайно съжалявам, привлече толкова внимание и тежки интерпретации. Аз нямам проблем да си купувам сама козметиката, от която имам нужда, за да рискувам по този начин репутацията си", заяви тя.
 
Полската полиция: Поптодорова върна откраднатите предмети и плати глоба
 
По-рано във вторник полицията на летище "Окенче" във Варшава съобщи, че Поптодорова е била задържана в 16.00 часа в понеделник за кражба на козметика на стойност 1640 полски злоти (около 381 евро).
 
"Инцидентът се случи на 27 февруари. От един от безмитните магазини беше открадната козметика на стойност около 1600 злоти (730 лв.). След установяване на самоличността на извършителката тя беше задържана в около 16 часа на територията на летището. Жената призна вината си, върна откраднатите предмети и доброволно плати глобата, след което бе освободена", се казва в официалната информация на полицията във Варшава, цитирана от "24 часа".
 
След като часове наред нямаше никаква реакция от българските институции, МВнР потвърди за инцидента, и уточни, че Поптодорова не е пожелала да бъде уведомявано посолството ни по случая.
 
Вестник "Жечпосполита" отбелязва, че Поптодорова е представила дипломатически паспорт.
 
Коя е Елена Поптодорова?
 
През декември миналата година Елена Поптодорова съобщи, че заминава за Варшава, където ще работи срещу насилието и за интеграцията на мигрантите.
 
Преди да бъде формирано служебното правителство на Огнян Герджиков, името ѝ бе сред спряганите за премиерския пост. Самата тя съобщи, че е била поканена без да уточнява от кого, но е отказала.
 
Елена Поптодорова е дългогодишен български дипломат, която представяше страната ни в САЩ между 2010 г. и 2016 г.
 
Преди това е била шеф на различни дирекции във Външно министерство, както и говорител на ведомството.
 
Елена Поптодорова е била и депутат от БСП.
Споделяне

Още по темата

Още от България