Елена Поптодорова: Има връзка между затворническия сюжет с Банев и изтребителите

Бившият посланик призова прокуратурата да разследва подготвян ли е опита за преврат в Черна гора от България

Елена Поптодорова, сн. БГНЕС

"Информацията, че Николай Банев е комуникирал тайно от ареста с руски лобисти, с които заедно са планирали създаването на Евразийска народна партия в България, е затворнически скеч", коментира бившият български посланик в САЩ и вицепрезидент на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО Елена Поптодорова.

Според нея обаче има пряка връзка между "затворническия сюжет с Николай Банев и придобиването на изтребител".

"Очевидно е възможно, но не и с Николай Банев. Аз се трогнах, когато прочетох, че това е било с цел да се контрира Атлантическия клуб и едва ли не да бъде заличен, а на негово място да изгрее тази Евразийска партия. Зам.-главният прокурор Гешев (Иван – бел.ред.) посочи, че тези разговори са водени не с официални руски лица, а с лобисти. Аз не мога да си представя, че се тръгва към създаването на такава партия. Това е малко като затворнически скеч, но може би ще има развитие”, каза бившият посланик пред бТВ.

По-рано тази седмица заместник-главният прокурор Иван Гешев заподозря Банев, който е обвинен в укриване на данъци, източване на предприятия и пране на 1 млрд. лв., в национално предателство. Причината – при проверка в килията му в националното следствие е открит мобилен телефон. Според Гешев Банев го е използвал, за да организира у нас проруска партия и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия.

Поптодорова призова зам.главния прокурор Иван Гешев да коментира информацията, че използвайки българската територия, руски военни агенти са доставили комуникационни системи в Черна гора, във връзка с неуспешния преврат срещу президента там.

"Това е потвърдена информация, а има едно дискретно мълчание. За мен това е по-важно, отколкото телефонът на Николай Банев в плодовия сок”, допълни Поптодорова.

Според информация на изследователската група "Белингкат" и руския уебсайт "Инсайдър" заподозрян за неуспешния преврат в Черна гора руски разузнавач често е пътувал до България. Засега няма официални данни от българските институции и служби какво е правил той в България. 

Елена Поптодорова заяви, че правилният избор на изтребител ще промени политическата картина в Югоизточна Европа.

"Изведнъж това се промени, F-16 бяха готови, но ги взеха румънците. Макар и втора ръка – бяха добри машини. В един момент се пусна тезата за нова машина и изкара "Gripen" напред. Сега процедурата е тотално объркана. Четирима министри ще водят преговори със САЩ, а те срещу кого ще седнат?”, допълни вицепрезидентът на Асоциация на Атлантическия договор на НАТО.

Бившият посланик на България в САЩ заяви, че през годините експерти и политици два пъти са предпочели F-16.

Според бившия посланик Кремъл няма да останe доволeн от избора ни на изтребител.

"Ако България стане толкова съвместима със съюзниците си в НАТО, това ще развие нова военнапромишленост. Ние ставаме част от един НАТО-вски военно-промишлен комплекс. Това ще промени технологичната и военнополитическата ситуация, а това Кремъл не го иска”, посочи Поптодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят