Елена Поптодорова: Името ми се замесва в дезинформационен международен скандал

Соломон Паси е готов да вземе на работа бившия ни посланик в САЩ

Елена Поптодорова, сн. БГНЕС
В последната седмица името ми е замесено в дезинформационен скандал, за чиято ожесточеност и мащаб се оказах неподготвена, посочва бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова в своя позиция, изпратена до БТА.
 
Тя вече потвърди, че е била задържана за кражба на летището във Варшава, но твърди, че става дума за „нелеп инцидент, който се използва от задкулисието". 
 
"Моята дейност през последните повече от 40 години е публична. Работила съм цял живот за авторитета и достойнството на България. Заемала съм принципни позиции в интерес на държавата, които са били в разрез с интересите на местни и международни кръгове, които биха искали да имат задкулисно влияние у нас". 
 
Тя осъжда последвалата "медийна вакханалия в България, която не пожали името ми, стигна до там да ми приписва несъществуващи болести и дори разрови дълбоките лични рани около паметта на детето ми".
 
"Отзвукът от нея е налице и в медии в Полша, Русия, Америка, Израел. Твърдо съм решила да съдя всеки, който прекрачи границите на етиката и допусна разпространението на откровени лъжи за мен и семейството ми", посочва Поптодорова и добавя, че тази седмица ще се върне в България, за да говори публично.  
 
Елена Поптодорова дава отново своята версия за случая във Варшава:
 
"Преди полет до България по невнимание след внезапен телефонен разговор, свързан с 90 годишната ми майка, у мен, на борда на самолета е останала стока от безмитен магазин. Три дни по-късно при моето обратно кацане във Варшава, възстанових стоката, както и платих дължима за деянието си глоба. Полските летищни власти са знаели моята самоличност часове след като е установена липсата на стоката, имали са и достатъчно информация, че ми предстои обратен полет след дни. При завръщането ми те изрично поискаха от мен да се легитимирам с дипломатическия си паспорт". 
 
Според официалната информация на полската полиция Елена Поптодорова е била задържана във Варшава, след като е открадна козметика на стойност около 1600 злоти (730 лв.) от безмитен магазин на летището. Тя е признала вината си и е платила доброволно глобата си. 
 
От септември 2016 година Елена Поптодорова бе директор на офиса на Американския еврейски комитет (АЕК) за Централна Европа, базиран във Варшава, но след скандала подаде оставка. 
 
Бившият външен министър и член на АБВ Ивайло Калфин определи като част от пропагандата информациите в руските медии за инцидента с бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова на летището във Варшава преди два дни, а в понеделник още един бивш външен министър – Соломон Паси я защити.
 
"С радост бих поканил Елена Поптодорова да работи при нас, стига тя да е готова", каза Паси пред бТВ. 
 
"Както се казва, всяко зло за добро – американците, които загубиха един добър служител, го отстъпват на българите. Много се радвам, че тя ще може от тук нататък да работи в България, каза Паси и добави, че Поптодорова е "много стойностен професионалист и към днешно време може да се каже, че няма много такива“.
 
"Тя самата каза, че е сбъркала, случва се. Тя не е укрила това, което е направила, но ясно каза, че това е една неволна постъпка. Познавам нейните качества, нямам никакви основания да се съмнявам, че това е било неволно. За мен този случай вече е приключен от подобна ситуация миналата седмица, когато получих стресово обаждане по телефона и си забравих някъде кредитната карта", каза още Паси. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят