Елена Поптодорова става вицепрезидент на мозъчния тръст на НАТО

Елена Поптодорова

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е избрана за вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор на 63-та Генерална асамблея на организацията в Брюксел. Тя е получила подкрепата на повече от 2/3 от гласуващите национални поделения, съобщиха от Атлантическия клуб в България.

Поптодорова е дългогодишен дипломат, била е посланик на България в САЩ, говорител на Министерството на външните работи и народен представител. През февруари тази година Поптодорова бе набедена за предполагаема кражба от безмитен магазин в Полша, което доведе до оставката ѝ от поста ѝ в Американския еврейски комитет. Впоследствие Поптодорова се оплака, че става дума за пълна лъжа и че е жертва на мероприятие на бизнес групировки и Държавна сигурност. Впоследствие Соломон Паси я покани в Атлантическия клуб.

Асоциацията на Атлантическия договор е създадена през 1954 г. като мозъчен тръст на НАТО и днес има за членове 37 национални клуба. С участието на дипломати, военни, представители на отбранителната индустрия и на академичните и научни среди АТА участва в разработването на трансатлантическа политика в областта на сигурността и отбраната. През 1996 г. българският Атлантически клуб стана първият член на АТА от държава извън НАТО, а Соломон Паси беше първият президент, избран от ненатовска държава. През 1997 г. България беше първата държава извън пакта - домакин на Генералната асамблея на АТА.

Споделяне

Още от България