Елена Йончева извади уличаващ документ за пътя до Своге

Лявата депутатка не иска да вярва, че прокуратурата действа като бухалка

Елена Йончева извади уличаващ документ за пътя до Своге

Говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева показа констативен протокол от експерти на община Своге от 20 юни 2017 г. В него има задължително предписание пътят към града да бъде незабавно ремонтиран. Това не се случва, а година по-късно става тежка пътна катастрофа, която отне живота на 20 души.

Разкритията на Йончева идват след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска, а тя даде имунитета си заради разследване за "пране на пари" от фалиралата банка КТБ през фирми, в които е участвала.

"Това са атаки срещу мен, които отдавна продължават от страна на депутати от  ГЕРБ. Главна прокуратура е образувало дело по сигнал, а не обвинение, на тримата депутати. Това е Делян Добрев от ГЕРБ, за когото внесох сигнал в прокуратурата и ДАНС за създаване на схема в община Хасково. Вторият депутат е Тома Биков, който само преди няколко години казваше, че Борисов, ако не стане депутат, ще влезе в затвора. Третият е бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който написа "Шайка" и каза, че ГЕРБ са шайка, което означава и огранизирана престъпна група", каза Елена  Йончева.

Тя добави, че в този сигнал, в това заведено дело, няма нито един факт, който да доказва твърденията.

"Аз въобще не знам какво значи пране на пари. Консултирах се с адвокати, защото никога не съм се занимавала с бизнес. Единственто нещо, което съм правила през целия си живот, това е журналистика и документалистика", каза  Йончева.

Преди да ѝ бъде поискан имунитета от прокуратурата, лявата депутатка, заедно с колеги, внесе искане за независима експертиза, която да установи качеството на магистралите.  

В петък лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред БНТ, че Йончева работи по разкриване на корупционна схема в строителството и затова прокуратурата я "удря". Нинова не даде подробности, а днес Йончева разкри в ефира на бТВ какъв документ е получила преди 3 дни. 

Констативният протокол за пътя край Своге

Констативният протокол от 20 юни миналата година е бил изпратен до Агенция "Пътна инфраструктура" още тогава. В него на базата на експертиза са изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души.

В първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж - точно в участъка, в който стана катастрофатав края на август тази година.

Документът, изпратен до пътната агенция, съдържа "задължително предписание" - "пълна подмяна на асфалтовото покритие; срок на изпълнение - незабавно".

"Изпратихме този документ веднага в прокуратурата. И изводите трябва да ги направи прокуратурата", заяви Йончева. 

Тя разказа, че започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да ѝ разреши да доведе независими лаборатории от чужбина, които да направят проверка на качеството на най-големите инфраструктурни проекти - магисталите "Тракия", "Хемус" и "Струма", както и на Околовръстния път на София. Още не е ясно дали това ще бъде разрешено. В момента АПИ проучва дали има такава законова възможност.

Заради искането на левицата Строителната камара излезе с позиция. Организацията настоява за оставките на Йончева и нейните колеги, защото "уронват престижа" на бранша. Има и заплаха за "граждански протести" пред парламента, за да не допуснат депутатите, които петнят името на строителя.  

Йончева припомни, че и бившият строителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта на пътя край Своге.

За "прането на пари"

"Отказвам да повярвам, че прокуратурата в България може да бъде ползвана като бухалка на някакви мутри. Още вярвам, че имаме шанс да получим правосъдие в България." Това каза Елена Йончева на въпроси за разследването на прокуратурата за пране на пари от КТБ чрез фирми, в които е участвала.

Тя разказа, че през 2012 г. - 2013 г. е била поканена от телевизия ТВ7, която вече не съществува, да работи като външна продукция по създване на документални филми и преки включвания от мястото на събитията. Юристите на телевизията я посъветвали да сключи договор с фирмата, за да може да бъде закупена техника. Така и се случва, а Йончева участва, но всички плащания са били по банков път.

"Офшорната фирма ми е подадена от ТВ7. Нямам основание да се съмнявам през тези години, че има нещо нередно, защото телевизията има лиценз", обясни Йончева. Посочи, че през 2012 - 2013 г. КТБ е била банка на годината.

"Това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции, или са получавали заплата в дадената телевизия, са участвали в някакви схеми?", попита риторично Йончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България