Елена Йончева обяви, че Нинова е знаела в аванс за делото на прокуратурата

Това е абсурдно, отговори лидерът на БСП

Елена Йончева обяви, че Нинова е знаела в аванс за делото на прокуратурата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е предупредила Елена Йончева, че прокуратурата ще заведе срещу нея дело за пране на пари, ако не се откаже от разследването за "къщата в Барселона". Разговорът между двете е бил проведен през юли 2018 г., като Йончева е мислила, че Нинова е искала да я предпази.

"Беше в края на юли, в сградата на парламента, беше петъчен ден. Корнелия Нинова седна до мен в пленарната зала, в залата почти нямаше хора. Преди това бях обявила пред журналисти, че ще продължа разследването за къщата в Барселона, което не е мое. Това е журналистическо разследване, но аз ще го продължа, като използвам всички средства, за да се стигне до истината. Г-жа Нинова ми каза, че ако продължа това разследване като евродепутат, тя има информация, че срещу мен ще бъде повдигнато обвинение от прокуратурата", обясни Йончева пред Euractiv.

"Аз ѝ казах (на Нинова), че няма от какво да се притеснявам и ще продължа това разследване. Тогава допусках, че г-жа Нинова просто иска да ме предпази от евентуален удар на прокуратурата и я уверих, че нито аз, нито тя има от какво да се притеснява, защото в моята биография няма нещо, което да е притеснително", каза евродепутатът от БСП.

Елена Йончева повтори, че е очаквала политическа подкрепа от лидера на БСП за сигналите си срещу Борисов, но не е получила такава.

"Тези сигнали вече не стоят сериозно, изглеждат като една лична битка. Аз нямам лична битка с Борисов. Освен това никога г-жа Нинова не е отправяла искане към г-н Цацаров, към разследващите органи, да се обърне внимание за тези сигнали. Освен това, когато направих тази експертиза в американска лаборатория (за записа с гласа на премиера), не съм чула от г-жа Нинова, че има такава експертиза, която доказва, че това е гласът на Борисов. Вие какъв извод ще си направите?", казва Йончева.

През последните няколко седмици евродепутатът от БСП е един от основните критици на лидера на БСП. Тя обвиняваше Нинова, че е твърде пасивна политически срещу ГЕРБ политически, както и че БСП не се възползва от гражданските протести срещу управляващите.

Запитана защо споделя тези смущаващи неща едва сега, Йончева каза, че дълго е вярвала, че Нинова е искала да я предпази, но сега е преценила, че би било "съучастие", ако продължи да мълчи.

Пред "Свободна Европа" Корнелия Нинова отреча твърденията с думите, че е абсурдно "подобно нещо да се е случвало".

"Абусрд. Това, което Елена твърди е абсурд. Няма такова нещо", казва Нинова.

В отговор на въпрос защо тогава Йончева го твърди, Нинова отговори: "Не виждам никакво обяснение, освен едно – прави го по чужда воля".

Делото срещу Йончева бе образувано в края на януари 2019 година, няколко месеца преди европейските избори. Специализираната прокуратура ѝ повдигна обвинение за пране на пари в особено големи размери. Йончева тогава бе депутат от БСП.

Прокуратурата обявиха, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ. В крайна сметка БСП не се отказа и сложи Йончева за водач на листата за европейските избори. Тогава Йончева коментира, че делото срещу нея има за цел сплашване от ГЕРБ и "тяхната прокуратура".

Споделяне

Още по темата

Още от България