Елена Йончева оглавила листа на БСП, за да разследва охраната на границата

Според журналистката левицата "действително се реформира"

Снимка: бТВ

Журналистката Елена Йончева се съгласила да оглави листата на БСП в Хасково, за да може да разследва как се охранява българската граница, след като бъде избрана за депутат в 44-ото Народно събрание, обяви тя във вторник пред бТВ.

Посочвайки, че и преди е получавала предложения от различни партии да влезе в политиката, Йончева каза, че не ги е приемала, защото политиците се постарали тази дейност да се свързва с непочетност и задкулисни игри.

Въпреки че тази тенденция все още е налице и дори се затвърждавала, тя все пак приела предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова, за да използва познанията си, придобити докато правела журналистически разследвания в Близкия Изток.

„На практика през българската граница минават свободно нелегални имигранти“, обобщи основния си приоритет като бъдещ депутат Йончева, след което добави върху кои въпроси ще съсредоточи работата си в парламента: „защо оградата не работи, защо 50 км още не са построени, защо през тази ограда не е никакъв проблем за бежанците просто с една стълба да я прескочат, защо тази ограда... камерите дълго време не работеха“.

Като друга причина да влезе в политиката, тя посочи промените в БСП и убеждението си, че „тази партия действително се реформира“. Доказателство за това било, че партийният лидер вече ще се избира с общ партиен вот.

„При Станишев имаше проблеми, бяха допуснати грешки, но не ме карайте да правя анализи“, каза Йончева в отговор на въпрос дали при бившия ѝ приятел и експредседател на социалистите ситуацията е била по-лоша.

Тя обаче отказа да коментира темата, тъй като заедно с Тома Томов и Иво Христов били поканени да оглавят партийни листи, но от гражданската квота, а не като членове на БСП и затова не можела да анализира политиките ѝ.

Йончева не пропусна да похвали действията на новия президент Румен Радев, чийто медиен съветник бе за кратко. Според нея той е доказал, че не следва директивата на БСП, назначвайки служебно правителство, „което не е партийно оцветено“.

Освен това, за разлика от останалите български политици, не бил разпитван в Брюксел, а твърдо поставил изисквания в интерес на България. Кои точно, не стана ясно. Като друга негова заслуга, Йончева посочи ветото над Закона за концесиите, който по думите ѝ въвеждал термина „вечна концесия“.

Попитана за разговорите за съставяне на служебния кабинет, тя посочи, че президентът не е взимал еднолични решения, но не е позволил и да му бъде упражняван натиск за определени кадрови назначения.

На въпроса с кого ще се коалира БСП след вота Йончева отговори, че това ще зависи от резултатите, но вярва на Нинова, която обяви, че със сигурност няма да се коалира с ГЕРБ.
Това ще са сложни избори, ако те бъдат анулирани заради машинното гласуване, отговорност ще носи предишното правителство, добави още известната журналистка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?