Елена Йончева откри нов пропаднал участък на оградата по границата с Турция

Депутатката от БСП се снима с днешен вестник, за да докаже, че не лъже

Елена Йончева

Депутатката от БСП Елена Йончева продължава зорката си мисия да следи за проблеми около оградата по границата с Турция. В понеделник тя разпространи през личния си профил във Фейсбук снимка на нов участък от съоръжението, който е пропаднал.

"Днес, 8 януари, в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му", обясни Йончева.

По думите ѝ "преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада".

Тя обяснява още, че съоръжението не е построено според заданието на МВР, тъй като Гранична полиция дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда.

"Предоставеното право на областните управители да променят техническите параметри е направено с една единствена цел – корупция", смята Йончева.

За това възпрепятстващо съоръжение, заедно с прилежащия обслужващ път, са дадени около 1 млн. лева на линеен километър.

"Докладът на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., изготвен във връзка с проектирането и изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, констатира фрапиращи нарушения. В доклада се казва, че даденото указание на Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път. Нещо повече – съгласно утвърдените проекти от представените документи и наличната в тях информация, проверяващият екип не е могъл да установи, на редица места, типа на изграденото съоръжение – едноредово или двуредово", разказва Йончева.

"Абсурдно е проверяващият екип на Главния инспекторат на МС да отиде със специална задача да провери дали има изградена ограда и от какъв тип е – и да не може, след проверка, да отговори на този въпрос", завършва тя.

Темата за евентуални нередности около строителството на оградата бе повдигната първо от президента Румен Радев. Той публично заяви, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един", но засега няма доказателства за нарушения около проекта.

Прокуратурата започна проверка, а управляващите бяха категорични, че няма данни за корупция.

Строителството на оградата излезе над 180 млн. лева.

На този фон обаче има и съмнения за ефективността на оградата заради случаите на заловени мигранти на българо-сръбската граница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?