Елена Йончева поиска оставка или извинение от Борисов

Елена Йончева поиска оставка или извинение от Борисов

Премиерът Бойко Борисов да си подаде оставката или да се извини, настоя депутатът от БСП Елена Йончева, която преди дни осъди министър-председателя и партията му ГЕРБ на първа инстанция за клевета. Софийският районен съд постанови те да платят 5 хил.лв. обезщетение.

Йончева обяви, че ще съди Борисов, по време на предизборната кампания, веднага след като той каза на партийно мероприятие в Бургас, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница. Тя отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката.

Искът на Йончева беше за 20 хиляди лева, но той не е бил уважен изцяло. Борисов и ГЕРБ са осъдени да платят солидарно на Йончева обезщетението от 5000 лева, както и разноски за 825 лева. В решението си съдът подчертава, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

Йончева заяви в петък пред БНТ, че това дело е показало, че един политик не може постоянно да лъже и трябва да носи отговорност за думите си. "Всички политици трябва да носят отговорност и когато разберат това, тогава всички ще си мерят приказките", уточни още говорителката на БСП.

По думите ѝ казусът е ясен, който няма проблем да бъде спечелен и е било ясно, че думите на премиера Борисов, заради които той е бил изправен пред съда, са насочени към нея. "Другият аргумент на господин Борисов, който той изразява чрез своя адвокат, е че това е предизборна кампания", добави тя.

Йончева не смята за правилен и начинът, по който съпартиецът ѝ Таско Ерменков повдигна въпроса за чистотата на водата в София.

"Но аз го разбирам и ще ви кажа защо. Пет месеца информацията за водата в Хасково беше крита. Аз съм го казвала много пъти и показвах документи. А хората научиха чрез местна медия", поясни тя благосклонното си отношение към Таско Ерменков.

Йончева допълни, че в отделни части от Хасково водата е все още забранена не само за питейни, но и за домакински нужди.

Споделяне

Още по темата

Още от България