Елена Йончева разследва корупция на министър и зам.-министър

Депутатката от БСП се занимавала с магистрали и сметка за 1.8 млн. лева в Барселона

Елена Йончева, сн. БГНЕС

Елена Йончева обеща да извади данни за корупция, свързани с министър и зам.министър, съобщи самата тя в понеделник пред Нова телевизия.

Йончева обаче отказа да каже повече подробности. Силно рекламираното от БСП разследване на депутатката и бивша журналистка ще бъде представено по-късно тази седмица.

Освен това тя ще внесе събраните данни в прокуратурата.

Новината за предстоящото ѝ разкритие идва след повдигнатото ѝ от прокуратурата обвинение за пране на пари от КТБ. И Йончева, и колегите от БСП твърдят, че обвинението е напълно неоснователно и че то е разправа на ГЕРБ заради предишните ѝ разследвания, разобличаващи корупция във властта. 

На въпрос защо главният прокурор и прокуратурата угаждат на ГЕРБ, червената депутатка отклони въпроса и заяви: "Направете справка колко пъти е била прокуратурата осъждана през 2018 г. от българските граждани."

Йончева напомни, че е подавала сигнали до прокуратурата за оградата по българо-турската граница и за практики в общината в Хасково, но досега нямала отговор за някакъв резултат.

Депутатката каза още, че се занимава и с магистралите и пътищата, както и преглеждала материали и документи по разследване на други колеги за сметка от 1.8 млн.лв в Барселона.

В момента обжалваме наложената ми парична гаранция, съобщи Йончева.

Според обвинението сумата, която тя е "изпрала" през своя фирма, e 645 хил. лв.

”Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни тя.

Йончева заяви, че парите не са ѝ дадени като възнаграждение и това наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

”Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам, е практика”, заяви Йончева.

Тя каза, че досега е заснела 7 документални филми. Обвинението за пране на пари е абсурдно, за пореден път посочи бившата журналиска.

”Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени", обясни тя

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?