Елена Йончева: В Брюксел знаят за корупцията у нас и ще има конкретни резултати

Елена Йончева, сн. БГНЕС

В Брюксел са наясно с корупцията в България и съвсем скоро ще има резултати от това, каза евродепутатката от ПЕС/БСП Елена Йончева.

Тя съобщи пред бТВ, че на всяко събиране на антикорупционната група в Европейския парламент дава информация за политическите скандали в страната, информирала е еврокомисаря по вътрешен ред и е имала едночасова среща с шефа на европейската служба за борба с измамите.

"Ще видите резултати много скоро. Европа няма да мълчи пред това, което се случва в България. Ще видите септември-октомври месец конкретни резултати от нашата работа", каза Йончева.

"Когато вероятно гласът на едни министър-председател казва: "ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева", да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча", коментира Йончева.

Въпросната реплика е част от разпространения в медиите запис, за който се твърди, че е с гласа на премиера Бойко Борисов.

"Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България. В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава", коментира Йончева.

Евродепутатката се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист предвид какво се случи със записите, известни като "Ало, Ваньо" и "Ало, Банов". И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката. 

"Затова вече 13 години сме последни в Европа. Изпускаме шанса да бъдем достойна и развита България. Тези аудиозаписи и снимки показват цялата мерзост на политическата класа в България", каза тя.

Йончева призова бизнесът да не страхува и да не си мълчи, защото един ден "тази авторитарна власт" може да застигне всеки един от тях.

Относно отношенията си лидера на БСП Корнелия Нинова тя обяви, че няма проблем между тях.   

"Тя очевидно има проблем със своите структурни. Българската левица няма как да спечели властта, ако занимава цялото общество с вътрешни боричкания. Успешен ще е този лидер, който обедини партията. Такъв лидер ще подкрепя", обяви Йончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България