Елипсовидното кръгово кръстовище във Варна провокира интереса на премиера

Вторият мост над Варненското езеро ще се строи с публично-частно партньорство

Елипсовидното кръгово кръстовище във Варна провокира интереса на премиера

Елипсовидното кръгово кръстовище във Варна провокира интересът на премиера Бойко Борисов. Той инспектира строителните строителните работи по бул. "Васил Левски" в морския град на Велики четвъртък.


"Ние го правим за варненци и гостите. Знам какво виждах преди година и половина. Просто исках да видя тази "елипса", има 4 метра денивелация. Ако е било лесно, щяха да го построят и комунистите. Искахме да облекчим трафика, вие сами ще го усетите", каза Борисов.

Проектът беше даден като пример от Камарата на архитектите в България за лошите последици от обществените поръчки на инженеринг, при които избраният строител прави и проекта за изгражданата инфраструктура.

За изграждането на новото трасе по бул."Васил Левски" във Варна от ул. "Подвис" до ул. "Девня" правителството отпусна 80.5 млн. лв.

До момента са изградени пътни възли с кръгови кръстовища на две нива при пресичане трасето на бул. "Васил Левски" с бул. "Владислав Варненчик", "Сливница" и "Цар Освободител", както и велотрасета по локалните платна на булеварда.

В обхвата на новата част са изпълнени и две локални обслужващи платна, 12 рампи за вливане и отливане в и от булеварда, 4 надлеза за пешеходци.

Втората част на бул. "Левски" – от ул. "Подвис" до бул. "Осми приморски полк", е ремонтирана по проект с финансиране по ОПРР на стойност 6.5 млн. лв.

След завършването на булеварда в морската столица ефектът ще бъде облекчаване на движението в града, намаляване на задръстванията, извеждане на трафика извън централната градска зона, както и бърза връзка от летището към курортите.

Премиерът каза, че усилено се работи и по други инфраструктурни обекти във Варна.

"Видях и стадион "Спартак" - стадионът се прави. Предложили сме вторият мост на Аспарухово - публично-частно партньорство", съобщи още Борисов във Варна.

По повод изграждането на автомагистрала "Хемус" Борисов коментира, че се очаква до 2024 година тя да бъде готова.

"Знаете, че веднага като излязохме в опозиция Законът за предварителното отчуждаване го махнаха, за да не може да се строи. С години се чака. Поне 2 години сме загубили на магистрала "Хемус". Чак сега приключват отчужденията на Търговище. Това нарочно го направиха, аз съм убеден", каза премиерът Борисов.

Той допълни още, че с изграждането на магистрала "Хемус" ще стимулира икономиката в тази част на страната и даде пример с реализирането на инфраструктурните проекти в Южна България – магистралите "Тракия" и "Марица".

"Ще видите колко различно ще е за хората. "Тракия" и "Марица" развиха много южната част, сега няма откъде да намерят работници. Искаме да си гледаме работата и да сме по-смирени", заяви още премиерът Борисов във Варна.

На инспекцията присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов и кметът на Варна Иван Портних.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?