Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Елисавета Белобрадова заменя Христо Иванов в столичния 25 МИР

18 коментара
Елисавета Белобрадова заменя Христо Иванов в столичния 25 МИР

Създателката на сайта "Майко мила!" Елисавета Белобрадова, която е по-известна във Фейсбук като Letiashtata Kozzila Erato, ще бъде водач на листата на "Демократична България" (ДБ) в 25 МИР София, където е т.нар. лидерска битка. На последните избори там водач беше съпредседателят на обединението Христо Иванов.

ДБ обяви водачите на листите си в цялата страна за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември. Сред водачите липсва пулмологът Александър Симидчиев, който на изборите през юли беше първи в листата в София-област, където сега води софтуерният инженер Божидар Божанов. Симидчиев ще е трети в листата в 25 МИР.

Христо Иванов запазва първото си място в Пловдив, а втората листа, която оглавява, е във Велико Търново. По-рано във вторник той обясни, че в последния момент е решил да е начело на великотърновската листа, за да се изправи срещу водача на ДПС в града Делян Пеевски.

Другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов води само една листа и тя, както и на предишните избори, е в 23 МИР София. Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев е първи в 24 МИР София, а другият лидер на партията Борислав Сандов е втори в листата в 25-и МИР, но ще води и в Монтана, а не в Смолян, както преди. В Смолян този път води разследващият журналист Зарко Маринов.

Ето списък с водачите на листите на "Демократична България":

Атанас Атанасов 23 МИР София

Председател на "Демократи за силна България" и съпредседател на "Демократична България". Юрист, завършил "право" в СУ "Климент Охридски". Работил като съдия и адвокат, бивш директор на контраразузнаването. Избиран два пъти за народен представител в 40-ото, 43-ото и 45-ото Народно събрание. Зам.-председател на 45-ото r 46-ото НС.

Христо Иванов, 4 МИР Велико Търново и 16 МИР Пловдив

Председател на "Да, България!" и съпредседател на "Демократична България". Юрист. Зам.-министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство от август до ноември 2014 г. Министър на правосъдието в периода ноември 2014 г. – декември 2015 г., когато подава оставка, след като предложената от него радикална съдебна реформа не е приета от Народното събрание. Председател на парламентарната група на "Демократична България" в 45-ото и 46-ото НС.

Владислав Панев, 24 МИР София

Съпредседател на "Зелено Движение" Собственик на финансова компания и лицензиран инвестиционен консултант. Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, зам.-председател на ПГ на Демократична България.

Иван Димитров, 1 МИР Благоевград

Адвокат и общински съветник от "Демократична България". Иван е от Разлог, на 47 г., женен, с две дъщери. Председател е на ДСБ-Разлог. Завършил е разложката гимназия "Братя Петър и Иван Каназиреви". Магистър е по право с двадесетгодишен процесуален опит като адвокат. Член е на Адвокатския съвет към АК Благоевград. Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, където бе излъчен от 1 МИР.

Ивайло Мирчев, 2 МИР Бургас

Икономист и маркетинг директор в две български IT компании. Член е на Изпълнителния съвет на "Да, България!" и е част от ядрото на IT политиката на движението. През 2015 г. се включва в инициативния комитет "Гласувай без граници", който провежда независима кампания в подкрепа на възможността за електронно гласуване, а проведеният референдум завършва с успех (1 883 411 гласуват с "да"). Противопоставя се на решението на парламента (2015 г.) за намаляване на изборните секции в чужбина с кампанията #ИскамДаГласувам, изключително популярна в България и сред сънародниците ни извън страната. Ивайло Мирчев е един от създателите на платформата за честни избори "Ти броиш", народен представител в 45-ото и 46-ото НС.

Стоян Михалев, 3 МИР Варна

Известен композитор, продуцент и изпълнител, написал едни от най-популярните български песни като "Вярвам в теб", "Откакто ти" и "Цвят лилав". От 2012 г. е избран за член на УС на дружеството за колективно управление на авторски права "Музикаутор" и до днес е негов зам. председател. Един от учредителите на "Демократи за силна България" и създател на химна на партията. Дълги години е член на софийското ръководство на ДСБ, а от 2018 г. е избран за член на националното ръководство на партията. Основен инициатор и организатор на протестите против построяването на АЕЦ " Белене" 2011 г., както и активен участник, и публичен защитник на гражданската инициатива за демонтирането на паметника на съветската армия.

Любен Иванов, 5 МИР Видин

Роден на 03.01.1979 г. във Видин. Завършил СУ "Св. Климент Охридски", специалност "Право". От 2003 г. е адвокат към Адвокатска колегия – Видин. От 2015 г. е общински съветник в Общински съвет – Видин.

Владислава Лакова, 6 МИР Враца

Областен председател на ДСБ-Враца. Има магистърска степен "Счетоводство и контрол", специализация "Здравен мениджмънт". Заместник председател на Общински съвет – Враца от "Демократична България". 3 мандата заместник-председател на Общински съвет – Враца. Директор агенция Враца на "Застрахователно дружество Евроинс" АД. Семейна.

Ивелин Стоянов, 7 МИР Габрово

Работи в Техническия университет в Габрово. Има дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител е на "Демократи за силна България" и председател на общинската структура на ДСБ, Габрово. Общински съветник от "Демократична България". Има опит в местното самоуправление – четири мандата.

Албена Симеонова, 8 МИР Добрич

Албена е био земеделски производител, председател на Българската асоциация "Биопродукти", която обединява всички биопроизводители в страната. Председател е и на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие, с която активно работи по редица проекти, свързани с проблемите на земеделието и околната среда, антиядрената политика, опазване на биоразнообразието в Дунав и т.н. Албена Симеонова е завършила е СУ "Св. Климент Охридски", Биологически факултет, специалност биология и химия. Народен представител в 45-ото НС.

Вилдан Байрямова, 9 МИР Кърджали

Кандидат от гражданската квота на "Демократична България". Тя е журналист в Кърджали. Завършила е Литературния институт "Максим Горки" в Москва. Работила е като регионален кореспондент на редица централни всекидневници, в информационна агенция БГНЕС, в електронната медия "Офнюз", понастоящем – в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", работи и за "Дойче веле". Преминала е обучения в пилотния курс на Училището за политика, в Университета по журналистика в Колумбия, Мисури, САЩ по програма на Държавния департамент, в Колежа на Европа в Брюж, Белгия и др. Носител е на първата за България награда за журналистика на ВКБООН. Майка на една дъщеря.

Николай Табаков, 10 МИР Кюстендил

Артист на свободна практика, музикант и художник. Живее в гр. Дупница, има галерия в София. Правил е изложби в България, Франция, Испания и Англия. Учител е по изобразително изкуство и трудово обучение. Общественик и активен участник в политическия живот на Дупница. Организатор е на местни протести за Пирин и за оставка на правителството и главния прокурор. Инициатор на идеята за паметник на Невена Коканова в град Дупница. Участник е като страна по делото за изгаряне на отпадъци срещу ТЕЦ Бобов дол.

Свилен Андреев, 11 МИР Ловеч

Политолог, магистър по "Дипломация и национална сигурност" от ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Работи в "Сдружение Знание-Ловеч" – една от водещите неправителствени организации в Централна Северна България. Фокусът на професионалната му дейност е свързан с ръководене на проекти в сферата на образованието и развитието на гражданското общество. Има десет годишен опит като лектор и обучител по теми касаещи повишаване на гражданската активност, основно сред младежи. Автор на политологични анализи в електронните медии. Депутат в 46-ото Народно събрание.

Борислав Сандов, 12 МИР Монтана

Сандов е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации. Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Той е съпредседател на "Зелено движение" и член на председателския съвет на "Демократична България". Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност География, и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на води. Участва активно във всички популярни природозащитни кампании от последните 15 години. Координатор е за България на Европейската гражданска инициатива за защита на пчелите. Депутат в 45-ото и 46-ото НС.

Антоанета Цонева, 13 МИР Пазарджик

Експерт по изборен процес. Учредител е на "Да, България!" и член на Изпълнителния съвет на партията. Част е от Управленската алтернатива на "Демостократична България" с ресор "Политики за българските граждани зад граница". Антоанета Цонева е първият омбудсман на Столична община (2001-2004). Съосновател е на "Институт за развитие на публичната среда" – организация с богат опит и принос в оценката на изборното законодателство и наблюдение на избори. Нейна кауза е всички български граждани да могат да упражняват правата си на избиратели, без значение в коя точка на света се намират. Тя е съвносител на редица промени в Изборния кодекс в 45-ото НС, включително въвеждане на електронни услуги в изборния процес, които са вече част от практиката. Депутат и в 46-ото НС, председател на комисията по въпросите на българите зад граница.

Зорница Стратиева, 14 МИР Перник

Зорница Стратиева е експерт в Асоциацията на парковете в България, където работи от 2012 г. Отговаря за проследяването на законовите процедури по екологични оценки, достъп до обществена информация и обществени консултации, свързани с прилагането на европейското и национално екологичното законодателство. Тя е член на Асоциация на парковете в България и на Коалиция "За да остане природа в България".

Найден Зеленогорски, 15 МИР Плевен

Кмет на Плевен от 1999 до 2011 г. Народен представител в 38-то и 43-то Народно събрание. Висше образование по икономика от УНСС, специалност "Икономика и управление на индустрията". Осъществяване на финансова децентрализация, гарантираща необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, въз основа на ратифицираната Европейска харта за местно самоуправление. Смела регионална политика за бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот.

Велизар Шаламанов, 17 МИР Пловдив-област

Доц. д-р Велизар Шаламанов е експерт по ИКТ и сигурност, член е на Националния съвет на "Да България", народен представител от "Демократична България" в 45-ото НС. Председател е на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН, където е и зам.-директор по е-Инфраструктура и сигурност. Зам.-министър на отбраната в периода 1998-2001 г. От 2009 г.до 2012 г. е директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление, а от 2013 г. до 2017 г. е директор по сътрудничество с потребителите в Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCIA).Депутат в 45-ото и 46-ото НС.

Мирослав Грънчаров, 18 МИР Разград

Заместник-кмет на Разград от изборите през 2019 г., когато беше кандидат за кмет на "Демократична България". Кандидат е за народен представител от гражданската квота на обединението. Преди да започне да се занимава с политика е работил и е управлявал частни фирми в сферата на строителството, търговията с петролни продукти, застраховане, консултантски услуги и транспорт. Завършил е стопанско управление във Великотърновския университет.

Стефан Тафров, 19 МИР Русе

Български дипломат, политик, журналист и преводач, един от основателите на СДС и на в. "Демокрация". Тафров е първият завеждащ отдел "Международен" на СДС и първият външнополитически съветник на президента Желю Желев. Посланик в Италия, Англия, Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк, два пъти заместник-министър на външните работи в двете "сини" правителства. Член на Изпълнителния съвет на "Да, България!", той отговаря за външната политика и европейските въпроси в Управленската алтернатива на "Демократична България". Говори английски, френски, италиански, испански, полски и руски. Депутат в 46-ото НС.

Златко Куртев, 20 МИР Силистра

Адвокат с експертиза в областта на гражданското, административно и наказателно право. Член е на Националния съвет на "Да, България!". Като общински съветник от "Демократична България" в Силистра той е вносител на множество предложения и се откроява като последователен критик на местната власт. Участва и в редица граждански инициативи за прозрачно управление на Община Силистра.

Димитър Сяров, 21 МИР Сливен

Роден в Сливен. Основно и средно образование e завършил в СОУ "Д-р Иван Селимински". Юрист, адвокат. Живее и работи в родния си град. С дългогодишен опит в научно-изследователската дейност по проекти. Учредител на "Демократи за силна България" и зам.председател на ДСБ. Областен управител на Сливен от 2014 г., като през 2015 г. напуска поста си, солидарно с Христо Иванов и Радан Кънев. Народен представител в 45-ото и 46-ото НС. Женен, с едно дете.

Зарко Маринов, 22 МИР Смолян

Роден на 26 май 1964 г. в село Баните, Смолянска област. Разследващ журналист по теми, свързани с корупция и обществени поръчки. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", магистър-инженер по хардуерни и софтуерни системи от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Издател и главен редактор на вестник "Отзвук" - Смолян. Автор в независимата платформа за разследваща журналистика "За истината" и Черната книга на правителственото разхищение в България. Координатор на Програма "Достъп до информация", член на Националното ръководство на ДСБ. Женен, с три деца.

Елисавета Белобрадова, 25 МИР София

Съосновател на родителската дигитална платформа "Майко Мила", социален предприемач и председател на фондация "Майко Мила", която стои зад каузата "Оле Мале" в подкрепа на родители на деца с увреждания. Майка на три деца. Завършила право в СУ "Св. Климент Охридски". Носител на редица отличия, сред които първа награда в най-големия конкурс за социални предприемачи "Промяната" на Reach for Change Foundation за 2018 г.; Жена на годината в категория "Интернет" за 2018 г., част от лидерската програма на Marshal Memorial Fellowship за 2020 г. Фондация "Майко Мила" е и съвносител на първа награда в категория "Маркетинг с кауза" на Българския форум на бизнес лидерите за 2020 г. Белобрадова е предприемач с опит в областта на търговията и хотелиерския бизнес. Депутат в 46-ото НС.

Божидар Божанов, 26 МИР София Област

Софтуерен инженер с над 10 години опит в международни компании. Работил е по разнообразни проекти в сферите на телекомуникациите, навигационните системи и електронното управление. Лектор е на множество конференции и е сред популярните блогъри в техническата сфера. Като участник във фондация Общество.бг, заедно с други експерти от ИТ сектора, разработва проекти, които да улеснят комуникацията между държавата и гражданите. Вследствие на това става съветник за електронно управление на вицепремиера Румяна Бъчварова, където участва в изготвянето и прокарването на нормативни и стратегически промени, които да осигурят успешното въвеждане на електронното управление, в т.ч. електронната лична карта, отворения код на системите и отварянето на данните на администрациите.

Доц. д-р Атанас Славов, 27 МИР Стара Загора

Юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Член е на Изпълнителния съвет на "Да, България!", както и на Настоятелството на Института за пряка демокрация и на Българската асоциация по политически науки и на други граждански и професионални организации. Съучредител на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Народен представител в 45-ото и 46-ото НС, където бе член на Комисията по правни въпроси.

Илина Мутафчиева, 28 МИР Търговище

Докторант по икономика и се е посветила на по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократичното участие на гражданите. Участва в листата като представител на гражданската квота. Завършила е "Международни икономически отношения" в УНСС, владее френски и английски език. Илина работи в Дружество за ООН в България по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Националния младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации.

Катя Панева, 29 МИР Хасково

Депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, избрана от Хасково. Тя е магистър по европейска икономика и управление на администрацията. От 20 години работи в сферата на фармацевтиката. Има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общности. Председател и създател е на фонд "Ин витро" в Димитровград. Участва активно в кампаниите "Гласувай без граници" и "Искам да гласувам", подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България.

Полина Велчева, 30 МИР Шумен

Адв. Полина Велчева е кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на "Демократична България". Известна е като "Адвокатът на протестиращите". Тя е адвокат по делото за полицейско насилие и на 22-годишния Евгени Марчев, студент по право в Хага, който беше малтретиран от униформени служители на 10 юли 2020 г. Има собствено адвокатско дружество "Велчева и партньори" в София. Занимава се с наказателно и административно право. Родена в Нови пазар, омъжена с две деца – момиче на 11 г. и момче на 5 г.

Веселин Калановски, 31 МИР Ямбол

Актьор, член на Изпълнителния съвет на "Да, България!" и общински съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, филмови и телевизионни проекти. Член на УС и зам.-председател на АртистАутор (сдружение за закрила на авторски и сродни права на актьорите). Съосновател и Председател на УС (до 2001 г.) на Свободен театър. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). Участвал е като член в комисията за субсидии на театрални проекти към Министерството на културата. Активен участник в гражданските протести през последните 31 години. Работи активно за опазването на културното наследство. Семеен, с четири деца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Stixxx
  #18

  Много интересно защо Иванов се изниза така и остави Елито...

 2. jivka65
  #17
  Отговор на коментар #11

  Хахахах, да, Хазарта го е стреснал :)

 3. Филка Русофилка
  #16
  Отговор на коментар #14

  Вчepa пък Aндpeй Райчев "Мнoгopъкият Шивa“ ce чудeшe нa aкълa нa Лoзaн Пaнoв дa cи избepe зa вицeпpeзидeнткa нa бългapитe eкcпepткaтa пo eтикeт и пpoтoкoл Мapия Кacимoвa–Мoace. Xapecaл ѝ бил пocтингитe в „coциaлнитe“ пcиxиaтpичecки мpeжи. Пpeдпoлaгaм кaтo тoя: „Явнo нямa пo-пpocтa, нeвъзпитaнa, нeчиcтoплътнa и дpипaвa нaция oт бългapcкaтa“. :)

 4. Stefan
  #15

  Много добре са покрили Симидчиев. Той отрече науката, отрече съществуването на естествено придобит имунитет и вече не може да носи титлата доктор. Насилствената ковид "ваксинация" е мега непопулярна в България. Може би в 23 МИР ковид "ваксинацията" е най-популярна, та е можело да го мушнат там. Все едно. Стремят се да ограничат щетите в условията на жестока конкуренция.Тепърва ще си скубят косите. А можеха да вземат и мандат, ако още от самото начало се бяха очовечили, бяха се омешали с обикновените хора и бяха вкарали малко здравословен популизъм. Но нямаше кой.

 5. Добрата сила ...
  #14
  Отговор на коментар #7

  Искаш ли да се обзаложим? Като спечеля, ще спреш да пишеш до края на изборите. Ама не ти стиска. Какви доказателсва искаш? Цитирам ти КОНСТИТУЦИЯТА, ти пак ми мучиш. Иди провери в ГРАО като не вярваш. Па виж и какво е ПРИЗНАЛА самата другарка, но е носила снимка на България в задния си джоб, та се водела на Българска територия като седяла. Ама то такива като теб и в Киро Шмекера се кръстят и контитуцията ще променят и исляма ще приемат, не и да си признаят, че техните кумири НАРУШАВАТ КОНСТИТУЦИЯТА!!!!

 6. Мислимотор
  #13

  Мале мила! Няма празно, готини водачи. Изчетох всичките визитки и видях отбор: отбрано е. Остава избирателите да си съберат акъла. Щото иначе пак ще имаме парламент, преливащ от непотребност.

 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #12
 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #11
 9. rusonefil
  #10
  Отговор на коментар #2

  Позицията на Симидчиев за ваксините с нищо не противоречи на мнението на повечето избиратели на ДБ. Нещо бъркаш. Или опитваш да манипулираш.

 10. rusonefil
  #9
  Отговор на коментар #4

  Много перефразирашб Даже перефразираш перефразирани лафове. И в крайна сметка нищо не казваш, щото перефразата ти се отнася до 90% от депутатите, независимо от партийна принадлежност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.