Елитен алпийски курорт не желае руснаци и техните рубли

Елитен алпийски курорт не желае руснаци и техните рубли
Елитният австрийски ски курортът Кицбюел наложи задължително ограничение от 10 на сто върху броя на руснаците, които могат да почиват в него, пише в четвъртък британският в. “Гардиан”. Това са решили собствениците на хотели, въпреки че много други курорти могат само да метаят за такива гости, които са готови денонощно да харчат огромно количество пари.

Според шефа по туризма Ренате Дейнър, решението е взето с гласовете на 16 от 20-те собственици на пет- и четиризвездни хотели, които смятат, че само ограничен брой руснаци са добре дошли в тиролския курорт.

“Ние имаме толкова много резервации от международни туристически агенции, че възможностите ни да поемем повече гости са ограничени. Ние искаме национално разнообразие, а не да бъдем 50 на сто руски курорт”, казва тя пред журналисти.

Руските гости, разбира се, са добре дошли, на Кицбюл не желае да се превръща в руска “крепост”, се казва в документа.

Броят на руските и украинските туристи в Тирол нараства всяка година, което помпа печалбите на тамошните курорти, докато други се мъчат да привлекат гости, независимо от недостатъчния сняг. Много курорти вече въвеждат плащане в рубли, заедно с менюта на кирилица, а някои правят специални шопинг центрове за руснаци.

Руснаците са известни с това, че харчат много – ски “Гучи”, екипировка “Шанел”, автомобили Майбах. Както се разказва, миналата година Елена Батурина Лужкова, съпруга на московския кмет, е поръчала “няколко килограма хайвер” само за една вечер.

Руснаците са известни още с шумни купони, пиянство и буйно поведение.

Експерти обаче посочват, че недоволството на 9-те хиляди местни жители се дължи на това, че руснаците са провокирали ръст на цените на недвижимите имоти. Руснаците активно купуват хотели и хижи за 15 млн. лири и по-скъпи, поради което цените растат. Местните биват изтиквани от пазара, независимо, че право да купуват собственост в Кицбюел имат само граждани на ЕС.

Както бе съобщено, собственикът на футболния клуб Челси Роман Абрамович е направил оферта за закупуване на един от най-луксозните хотели, а г-жа Лужкова е купила терен за голф игрище, където смята да строи хотел.

Обществеността оказва натиск върху политиците, призовавайки ги да се заемат с този проблем, след като от 2005 г. досега цените на недвижимите имоти скочиха двойно. “Трябва да се действа, докато местните жители не са изхвърлени окончателно”, казва кметът на Кицбюел Клаус Винклер, цитиран от “Гардиан”.

Зеп Шелхорн, президент на Австрийската асоциация на собственици на хотели, определи ограниченията за руските туристи като “абсурдни” и “недалновидни”. “Те не съвпадат с желанията на тези, които развиват Австрия и австрийската икономика”, заяви той.

Рупърт Майер Райш, собственик на хотел “Sporthotel Mayr-Reisch”, обаче казва, че като се наблюдава примера на други курорти като Сен Мориц, се вижда, че когато преобладават гостите от една националност, се появява дисбаланс. По-добре е, когато в един хотел няма много хора от една и съща страна, смята той.

Според Шелхорн, обаче, е глупаво да се говори за баланс на националности:”Помислете: в Кицбюел има множество германци, но нали никой не си и помисля за това, че броят им трябва да се ограничи.”

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?