Елитните южни софийски квартали ще имат канализация през 2020 г.

Столична община разчита на пари от еврофондовете, за да оправи ВиК-мрежата в града

Елитните южни софийски квартали ще имат канализация през 2020 г.

Елитните южни квартали на София - Симеоново, Драгалевци, Бояна, Княжево и местностите Киноцентъра и Ботаническа градина, ще имат канализация чак през 2020 г. За изграждането ѝ ще се разчита на средства от оперативна програма “Околна среда”. При липса на осигурено европейско финансиране е предвидено проектите да бъдат заложени за поетапно изпълнение в бизнес програмата на “Софийска вода”. Това става ясно от отговора на столичния кмет Йорданка Фандъкова до общинския съветник Орлин Ваташки от БСП.

 

Столична община подготвя проекти по изграждане и подмяна на канализационната мрежа за 800 млн. лв., с които ще кандидатства по програма “Околна среда” през следващия програмен период 2014 – 2020. Вероятността да получи такъв голям ресурс обаче е малко вероятно да се случи предвид факта, че през сегашния програмен период столицата получи около 150 млн. лв. за ВиК-инфраструктурата си.

 

Инвестициите във ВиК-мрежата в четирите квартала са били 1.5 млн. лв. за последните пет години (2008 – 2012 г.). Още 22 млн. лв. са вложени в училища, детски градини, улици, улично осветление, светофарни уредби. В същото време от данъка върху недвижимите имоти в район “Витоша” за изминалите пет години са събрани 32.6 млн. лв., става ясно от отговора на Фандъкова.

 

Драгалевци и Симеоново в по-напреднала фаза

 

Изграждането на канализацията в Драгалевци и Симеоново е в по-напреднала фаза спрямо Бояна и Княжево, става ясно от отговора на столичния кмет.

 

В инвестиционната програма на Столична община за 2013 г. са заложени 2.7 млн. лв. за отчуждения за изграждането на третия етап на основния приемник на отпадните води на Драгалевци. Предвижда се неговото строителство да започне през 2014 г. като тогава ще се изгради главният канализационен клон от ул.”Асен Йорданов” до софийския околовръстен път.

 

След въвеждането му в експлоатация ще може да започне поетапното изграждане на главните канализацонни клонове и вътрешно кварталната мрежа на Драгалевци. Според плановете те трябва да са готови в периода 2016 - 2018 г.

 

В Симеоново е планирано главните канализационни колектори да са готови в края на 2014 г. След тяхното въвеждане ще започне изграждането на канализацията във вътрешно кварталната мрежа, която трябва да е готова през 2018 г.

 

Бояна и Княжево на по-късен етап

 

Канализацията в Бояна и Княжево ще се прави след като се изгради тази в Драгалевци и Симеоново, става ясно от отговора на Фандъкова.

 

За Бояна се предвижда през 2014 – 2016 г. ще бъдат направени прединвестиционните проучвания и техническите проекти за територията на квартала. Изграждането на канализационните клонове и вътрешно-кварталната мрежа трябва да стане в периода 2017-2019 г.

 

Продължението на десния владайски колектор ще бъде приемник за отпадните води на Княжево. В момента той е изграден до ул. “Белоток” в местността “Карпузица” и трябва да бъде продължен до местността “Килиите”. Идейните и работните проекти за Княжево трябва да са готови до 2016 г., а изграждането на главните канализационни колектори и вътрешно-кварталната мрежа да стане до 2019 г.

 

От 2006 до 2012 г. Столична община е изградила 84 км канализационна мрежа. През 2013 г. е започнало изграждането на още 79 км. До края на 2014 г. нови 8% от населението на София ще има ВиК-мрежа, обещава Фандъкова.

 

Финансирането на изграждането на ВиК-мрежата на София става чрез няколко източника – общинския бюджет, Предприятието за управление на дейностите по околна среда, оперативна програма “Околна среда” и от инвестиционната програма на концесионера “Софийска вода”.

 

Парелено с изграждането на канализацията се ремонтира и водопроводната мрежа. От 2006 г. до края на 2013 г. ще бъдат ремонтирани общо около 300 км водопроводи.

Споделяне

Още от България