Елица и Стунджи пак ще представят България на Евровизия

Елица и Стунджи са най-добре представилите се български музиканти в Евровизия

Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи отново ще представят България на конкурса "Евровизия 2013", съобщи Българската национална телевизия (БНТ) в понеделник. Изборът е направен от вътрешна комисия от продуценти и специалисти, обсъдили кого да посочат за участник.

 

Двамата музиканти постигнаха през 2008 г. най-доброто българско представяне в конкурса с песента “Вода“. Тя зае пето място в крайното класиране.

 

"Изпращането на изпълнител с предишен опит на Евровизия е популярна практика и в последните години е използвана и от други държави: Сърбия с Желко Йоксимович, Германия с Лена, Гърция със Сакис Рувас, Ирландия с дуета близнаци "Джуърдс", пише в съобщението на БНТ.

 

Сега Елица и Стунджи ще трябва да предложат на комисия до пет песни, които отговарят на правилата на конкурса - дължина не повече от три минути и разпространение не по-рано от 1 септември 2012 г. От тези композиции ще бъдат избрани три и ще се представят на 17 февруари на живо в предаването "Неделя х 3". През следващите две седмици песните ще се въртят в в програмите на БНТ и радио програми, медийни партньори на конкурса.

 

Избраните песни ще бъдат изпълнени още веднъж в телевизионно шоу по БНТ на 3 март 2013г., когато зрителите и специално жури ще могат да дадат своята оценка с текстови съобщения (SMS) на определен номер. От един номер ще може да се гласува по веднъж за всяка от трите песни.

 

Петчленният състав на журито ще е идентичен на състава на журито за гласуване по време на полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от генералния директор на БНТ Вяра Анкова, каквито са изискванията на конкурса. На първо място ще се класира песента получила най-много точки от общото гласуване като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест.

 

Подобен регламент за българската "Евровизия" имаше през 2010 г., когато поп изпълнителят Миро представи пет песни, от които беше избрана една.

 

Двата полуфинала и големият финал на "Евровизия 2013" ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в Малмьо, Швеция, откъдето е миналогодишният победител Лорийн.

 

България ще се състезава във втория полуфинал.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?