Елизабет ІІ ще печели от вятърни централи

Елизабет ІІ ще печели от вятърни централи

Кралското семейство на Великобритания ще заработи милиони лири стерлинги от строежа на вятърни електростанции в териториалните води на страната, пише вестник “Индипендънт“.

Теренът, простиращ се върху 14 мили от крайбрежието на Великобритания, е собственост на компанията “Краун Истейт“, която управлява кралското имущество. Както отбелязва изданието, строителните фирми ще са длъжни да платят отчисления за правото да прокарат по морското дъно кабелите до вятърните електростанции Освен това операторите ще са длъжни да плащат отчисления от печалбите си.

В продължение на две столетия доходите на “Краун Истейт“ са отивали в държавната хазна, но на 20 октомври финансовият министър Джордж Озбърн съобщи, че вече кралското семейство ще получава част от печалбите на компанията.

По данни на “Индипендънт“ дружеството “Краун Истейт“ владее активи за 6 млрд. лири, а през 2009 г. печалбата му е била 210 млн. лири стерлинги.

Плановете са вятърните турбини в крайбрежните води на Великобритания да се увеличат от 436 до 6400. На 23 октомври близко до югоизточното крайбрежие на британското графство Кент бе пусната в експлоатация най-голямата в света вятърна електростанция “Танет“. Нейният строеж продължи 2 години и инвестицията излезе 780 млн. лири.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?