Елизабет Уорън предлага да бъдат отменени дългове по студентски заеми за милиарди

Сенатор Елизабет Уорън

Американската сенаторка Елизабет Уорън, която се бори за кандидатурата на демократите за президентските избори в САЩ през 2020 г., иска да отмени дългове по студентски заеми за милиарди долари и да направи по-евтино колежанското образование, предаде Ройтерс.

Уорън предложи в публикация на уебсайта "Medium" да бъдат отменени дългове по студентски заеми на стойност 50 000 долара за всеки с годишен доход на домакинство под 100 000 долара, което според нейната кампания ще включва 42 милиона американци. Предвижда се също така да бъдат отменени някои дългове на хора с доход на домакинство между 100 000 и 250 000 долара.

Сенаторката, която отдавна се застъпва в Конгреса за облекчаване на студентските дългове, определи като "криза" дълговете по студентските заеми.

Според нея отмяната на дълговете на милиони хора би помогнала да се намали неравенството в САЩ от гледна точка на богатството и в расово отношение.

Тя също така предложи всички обществени колежи с двегодишно и четиригодишно обучение да станат безплатни.

Уорън, която се съревновава с още двайсетина демократи за кандидатурата на партията за президентските избори догодина, се стреми да изпъкне, като предлага редица експанзивни политики.

Очаквайки критики от републиканците, че предложението ѝ би струвало твърде скъпо, Уорън каза, че нейният план за отмяна на дълговете и безплатно колежанско образование може да бъде финансиран чрез "данък за свръхмилионерите", предвиждащ семействата с богатство на стойност 50 милиона долара или повече да бъдат обложени с годишен данък от 2 процента.

Образованието е важна тема и за някои от съперниците на Уорън в предизборната надпревара.

Сенаторката Камала Харис, която също се бори за кандидатурата на демократите за президентските избори през 2020 г., представи миналия месец план, предвиждащ да бъдат използвани 315 милиарда долара федерални пари за 10 години за увеличаване на учителските заплати с 23 процента - или 13 500 долара.

Споделяне

Още от Свят