Елизабет Втора ще получи рекордни приходи от сделки с недвижими имоти

Елизабет Втора

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора ще получи рекордни приходи от сделки с недвижими имоти, управлявани от компанията Краун истейт (Crown Estate), съобщи в. "Файненшъл таймс", цитиран от ТАСС.

Според законодателството всички приходи от подобна дейност отиват в държавната хазна, а след две години британският монарх получава дела си от 15 процента. През първите три месеца на годината Краун истейт е спечелила 285 милиона британски лири (450 милиона долара) и от тази сума Елизабет Втора ще получи 43 милиона лири или 67.9 милиона долара.

Изпълнителният директор на Краун истейт Алисън Нимно съобщи, че заради динамичното развитие на пазара за недвижими имоти общата стойност на активите е нараснала с 16 процента до 11.5 милиарда лири или около 18.15 милиарда долара, което превръща компанията в една от най-големите в сектора в страната.

През последните 10 години стойността на портфейла на кралската компания за недвижими имоти е нараснал два пъти, осигурявайки обща печалба от 2.3 милиарда лири (3,63 милиарда долара).

Освен с управлението на кралските недвижими имоти в центъра на Лондон Краун истейт се зае да изпълнява програма за развитието на "зелена енергия". Компанията е и един от най-големите собственици на селскостопански имоти в Обединеното кралство, oтбелязва БТА.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?