ЕМА не препоръчва Ивермектин за профилактика и лечение на Covid-19

ЕМА не препоръчва Ивермектин за профилактика и лечение на Covid-19

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не препоръчва използването на антипаразитния препарат Ивермектин за профилактика или лечение на Covid-19 извън контролирани клинични изпитвания. Заключението на европейския регулатор е на базата на преглед на най-новите публикувани доказателства от лабораторни изследвания, проучвания, клинични изпитвания и мета-анализи.

Според ЕМА са необходими по-нататъшни добре проектирани, рандомизирани проучвания, за да се направят изводи дали продуктът е ефективен и безопасен при профилактиката и лечението на Covid-19.

Агенцията припомня, че лабораторни проучвания установиха, че ивермектинът може да блокира репликацията на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява Covid-19), но при много по-високи концентрации на активното вещество от тези, които се постигат с разрешените понастоящем дози.

Резултатите от клиничните проучвания са различни, като някои проучвания не показват полза, а други отчитат потенциална полза. Повечето проучвания, прегледани от ЕМА, са малки и имат допълнителни ограничения, включително различни режими на дозиране и употреба на съпътстващи лекарства. Ето защо EMA заключи, че наличните понастоящем доказателства не са достатъчни в подкрепа на употребата на ивермектин срещу Covid-19 извън клинични изпитвания.

"Въпреки че ивермектинът обикновено се понася добре при дози, разрешени за други показания, страничните ефекти могат да се увеличат с много по-високите дози, необходими за получаване на концентрации на ивермектин в белите дробове, които са ефективни срещу вируса. Следователно не може да бъде изключена токсичност, когато ивермектин се използва при по-високи от одобрените дози", е заключението на ЕМА.

В България Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) разреши на 15 януари Ивермектин за хуманна употреба, произвеждан от компанията "Хювефарма" на бизнесмена Кирил Домусчиев. Разрешението на ИАЛ обаче е за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза -вид паразитоза, а не на коронавирус. Лекарството се продава в аптеките по лекарско предписание под формата на таблетка от 3 мг.

Макар официално лекарството да не е разрешено за профилактика и лечение на коронавирус, някои лекари го предписват именно с тази цел, въпреки че няма убедителни научни данни в подкрепа на приложението му срещу Covid-19. У нас обаче има медицински специалисти, които убедено рекламират ползите от Ивермектин срещу Covid-19, като често изявите им са в медии на Домусчиев, който произвежда и лекарството.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус