Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕМА остава убедена в ползите от AstraZeneca, докато още държави я спират

"Гардиън": Предпазливостта на някои европейски държави към ваксината се дължи на съображения, различни от научните

16 коментара
Емер Кук

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) остава убедена, че ползите от ваксината на AstraZeneca превишават рисковете, въпреки че редица европейски страни, включително и България, спряха да я прилагат, докато се разследва евентуалната ѝ връзка с тромбоемболични събития при някои хора, на които е поставена. Това заяви ръководителят на европейския лекарствен регулатор Емер Кук на пресконференция във вторник.

"Пандемията от Covid-19 е глобална криза с опустошително въздействие върху социалната сфера, икономиката и здравеопазването, и огромно бреме за здравните системи на EС. Ваксините срещу коронавируса помагат за защитата на хората от болестта, особено медиците и уязвимите групи като възрастните хора и хронично болните. Това е много важен аспект в процеса на оценяване на ползите и рисковете. Докато разследването продължава, ние оставаме твърдо убедени, че ползите от ваксината AstraZeneca в предпазването от Covid-19 и намаляването на риска от постъпване в болница и смърт, надхвърля рисковете от странични ефекти", каза Кук.

Тя посочи, че няма индикации, че "много редките" случаи на тромби (кръвни съсиреци), са причинени от ваксината, но експертите оценяват тази възможност. Тежкото усложнение се проявява при съвсем незначителен процент - 0,000004 на сто от броя на ваксинираните.

"Доверието в безопасността на ваксините е от първостепенно значение и агенцията извършва оценка на всеки отделен случай", каза шефът на ЕМА.

По думите ѝ агенцията приема сериозно сигналите за странични реакции при прилагането на ваксината.

"Нашата задача е да се уверим, че има доверие във ваксините, които сме одобрили. Това е наш приоритет", каза Кук.

И допълни, че когато се ваксинират милиони хора, винаги има случаи на странични реакции.

До 10 март в ЕС е имало регистрирани 30 случаи на тромбоза при 5 млн. ваксинирани. Цифрите вероятно са се увеличили, тъй като през уикенда има сигнали за още случаи на тромбоза, допълни Кук.

На фона на нарастващия брой държави, които спират частично или изцяло ваксинацията, европейският регулатор е под засилен натиск да даде ясно становище относно рисковете, свързани с тях.

Емер Кук отбеляза, че хиляди хора в целия ЕС всяка година развиват тромбози по различни причини. Тя уточни, че в рамките на клиничните изпитания на ваксината AstraZeneca няма никакви данни за нарастване на броя на кръвните съсиреци вследствие на приема ѝ. Въпреки това, експертите ще направят много стриктен анализ и ще обявят препоръките си в четвъртък, каза шефката на ЕМА.

Европа има привилегията да избира между няколко ваксини, но решенията за прилагането на която и да е от тях съвсем не са лесни.

Ваксинацията с AstraZeneca в България бе спряна временно на 12 март след неизяснен смъртен случай на жена, при която обаче не са били открити тромби. България също чака окончателно становище от ЕМА и резултати от съдебно-медицинскта експертиза по случая, за да пусне ваксинацията с препарата.

Междувременно говорител на ЕК каза във вторник, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен би се ваксинирала с препарата на AstraZeneca.

Говорителят не можа да отговори дали ЕК би потърсила възстановяване на сумите по договора с този производител, ако ЕМА прецени, че ваксината не е достатъчно безопасна след задълбочената проверка на съобщенията за смъртни случаи.

Производителите са отговорни за безопасността на ваксините, в отделни случаи отговорност може да се търси от държавата, която е купила препаратите, добави той.

Още държави продължават да спират употребата на AstraZeneca

По-рано още държави спряха временно употребата на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус.

"Здравните власти на Латвия нареждат на лекарите да не използват отворените флакони с ваксината на AstraZeneca и да не отварят нови флакони", се посочва в комюнике. Уточнява се, че тази "предпазна мярка", която ще действа най-малко две седмици, е предприета на базата на страничните ефекти след поставянето на ваксината, за които съобщават други страни в ЕС. В Латвия досега няма потвърден случай на странични ефекти, според местните здравни власти.

Преди дни страната първо спря използването на ваксините от партида ABV5300. 

Словения също преустанови временно ваксинацията с AstraZeneca. "Взех това решение, за да гарантирам на възможно най-високо ниво сигурността на сънародниците ни", заяви словенският здравен министър Янез Поклукар.

"Няма медицинска експертиза, която да оправдава това преустановяване, но става дума за превантивна мярка в очакване на мнението на ЕМА", подчерта той.

Швеция стана последната, която се присъедини към групата европейски страни, които спряха временно ваксинациите с AstraZeneca, докато не приключи разследването на ЕМА.

Шведската агенция за медицински продукти съобщи в понеделник, че е установила 10 случая на образуване на тромби и един случай на ниски нива на тромбоцити сред хора, на които е поставена ваксина на AstraZeneca.

Португалия прекрати ваксинирането с AstraZeneca в понеделник, също като предпазна мярка.

Ръководителката на Главната здравна дирекция на страната Граса Фрейташ посочи, че макар страничните ефекти от прилагането на ваксината да са "изключително тежки", те са също така "изключително редки" . В Португалия досега не са регистрирани подобни случаи.

Там вече са използвани 400 000 дози от тази ваксина, а на склад има 200 000.

В понеделник Германия, Франция, Италия, Испания също спряха препарата на AstraZeneca, в очакване на първите заключения на ЕМА.

Полша се вслуша в "гласа на разума" и не спря ваксината

Държавите, които спряха имунизациите с AstraZeneca, може да са станали жертва на провокирана от медиите паника, която е възможно да е плод на "дезинформационна кампания", коментира във вторник Михал Дворчик, началник на канцеларията на полския премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

"Възможно е да си имаме работа с планирана дезинформационна кампания и брутална битка между фармацевтични компании", каза Дворчик и добави: "Струва си да си спомним, че освен компании, регистрирани в ЕС, Великобритания и САЩ, има и други, които се стремят да наложат използването на ваксините си".

Към днешна дата, нито ЕМА, нито полските регулатори са издали препоръка да се спре използването на ваксината на AstraZeneca, подчерта Дворчик.

Той изрази увереност, "че много от тези страни" скоро ще възобновят имунизацията с AstraZeneca, което ще докаже, че Полша е направила правилния избор, "като се е обърнала към разума, а не към стадния инстинкт".

Румъния продължава ваксинацията с AstraZeneca.

Властите в Сърбия са убедени в пълната надеждност и безопасност на тази ваксина, заяви във вторник премиерът Ана Бърнабич.

Ние имаме ваксина на AstraZeneca, това е отлична, фантастична ваксина, но за съжаление, заради негативната кампания, някои наши граждани размислят дали да я използват, каза Бърнабич. Вярвайте на нашата Агенция за медицински средства. Ние сме уверени в пълната надеждност и безопасност на тази ваксина. Световната здравна организация - също. В настоящия момент всяка ваксина е по-добра отколкото да останете напълно без защита, каза сръбският премиер.

В момента Сърбия, която има население от 7 милиона души, е ваксинирала 2 милиона и 40 хиляди свои граждани. 791 000 сърби са получили и втората доза от ваксината. По брой на ваксинираните на 1 милион души, Сърбия се нарежда на второ място в Европа и на пето в света.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо призова сънародниците си да не отказват ваксината на AstraZeneca, предаде Франс прес. Той заяви, че учени и експерти по здравеопазването в страната уверяват, че ваксините, предоставени на Канада, са сигурни и ефикасни, в това число и тази на AstraZeneca. Трюдо подчерта, че страната му е получила партиди от ваксината, които са различни от тези, които са спирани в Европа.

Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана днес първият човек в страната, имунизиран с ваксината на компанията AstraZeneca, след като тя беше временно спряна заради опасения за безопасността ѝ, предаде Ройтерс.

Прают и други членове на правителството първоначално трябваше да бъдат ваксинирани в петък. Тайланд обаче реши временно да спре употребата на препарата на AstraZeneca, защото се появиха съмнения, че може да предизвика тромби в кръвта.

Премиерът заяви пред репортери, че се ваксинира, за да даде увереност на хората.

Съображения различни от научните

Британският вестник "Гардиън" пише в коментарна статия, че предпазливостта на някои европейски държави към ваксината на AstraZeneca се дължи на съображения, различни от научните.

За разлика от научните организации, правителствата трябва да претеглят и други неща освен доказателствата. Те се тревожат дали има обществено доверие както към ваксината, така и към начина, по който министрите отговарят на всякакви безпокойства. Франция например има дълга история на обществена подозрителност към лекарствените компании, която допринесе за провала при използването на ваксината против свински грип. Франция беше купила милиони дози от нея, но хората ги отказаха. В страната има ниски нива на ваксинация и срещу дребна шарка, заушка и рубеола при децата, пише британският вестник.

Другият фактор при решението за преустановяване обаче може да са самите доставки. Във Великобритания има достатъчна наличност от тази ваксина, в Европа - не. AstraZeneca наскоро отново съкрати прогнозните си доставки до 30 милиона дози за първото тримесечие на тази година, което е около една трета от първоначално обещаните количества. Преустановяването на тази ваксина е по-лесно в Европа, ако тя така или иначе не е налична в големи количества, отбелязва "Гардиън".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Litko
  #16

  Ема е доволна, ама баба Мара си отиде след ваксината...

 2. Коментарът е изтрит в 20:25 на 10 април 2021 от автора.
  #15
 3. ефрейтора
  #14
  Отговор на коментар #13

  1. Никога не съм коментирал ваксини , защото немам необходимата експертиза . 2. Всека една структура е толкова ефективна , колкото е компетентен ръководителя и . 3. ЕМА е неефективна бюрократична структура , изградена на политически коректен принцип и провеждаща съответната политика . 4. Гледай филма с "оскаровото" моме , чуй днешните и бръщолевения пред български журналисти и може и да разбереш...

 4. Коментарът е изтрит в 20:25 на 10 април 2021 от автора.
  #13
 5. Коментарът е изтрит в 20:25 на 10 април 2021 от автора.
  #12
 6. pozo
  #11

  ЕМА и СЗО са купчина конюнктурни функционери, на ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ, които са в УЖАС от идеята, че тези организации ТРЯБВА ДА СЕ ЗАКРИЯТ! Всяка държава си има аналогични служби, които са в ПЪТИ по компетентни съобразно местните фактори и могат да вземат необходимите решения без тяхните "директиви"!

 7. Евроатлантизъмм
  #10

  5% ефективност при хора над 55 години. Звучи надеждно. Пък и починалата жена в Пловдин била на 57. Убили я с нещо, което не и било нужно Така е в банановите републики.

 8. Велислав
  #9

  Цял свят знае възможностите, навиците и намеренията на страните, в които се произвеждат ваксини. Никой не знае възможностите, навиците и намеренията на Русия като производител на ваксина. И тъй като от ваксините зависи животът и здравето на милиони хора, държавите трябва да се въздържат от купуването на ваксини, чийто производител не ги предлага на своя народ и не разрешава да бъдат анализирани и атестирани в ЕС, а бърза да ги изнесе, продаде и пробута на други държави, възползвайки се от нещастието на хората. И легитимирайки ги повече като пропаганден удар, отколкото като лекарствено средство.

 9. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #8
 10. ефрейтора
  #7

  Нека да погледнем на нещата по-глобално . Един от най-големите проблеми днес е масовата феминизация във всички области със съответните последствия . Даже оскаровото моме че бори "Патриархата" . Вижте снимката в началото/брр/ и прочетете изявлението . Малий...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.