ЕМА предупреди за рядък страничен ефект от ваксините Pfizer и Moderna

ЕМА предупреди за рядък страничен ефект от ваксините Pfizer и Moderna

Рядък страничен ефект от ваксините Pfizer и Moderna може до доведе до възпалителни реакции на сърцето, предупреди Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Досега са забелязани два вида ефекти- при някои от ваксинираните е започнал миокардит (възпаление на сърдечния мускул), а при други – перикардит (възпаление на перикарда -торбичката около сърцето).

Това е крайно рядък страничен ефект, който според наличните данни най-често се проявява при млади мъже, заявява агенцията. От 177 млн. човека, получили ваксина Pfizer-BioNTech , миокардит са развили 145 души, а перикардит -138.

От 20 милиона човека, на които е поставен препаратът Moderna, са регистрирани по 19 случая на единия и другия страничен ефект.

Комитетът по безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата препоръчва миокардит и перикардит да бъдат вписани като допълнителни странични ефекти в информацията за тези продукти заедно с предупреждение за повишаване на осведомеността сред здравните специалисти и хората, получаващи тези ваксини.

При достигане на заключението си Комитетът е взел предвид всички налични в момента доказателства, се подчертава в съобщението.

Разгледаните случаи са възникнали предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията, по-често след втората доза и при по-млади мъже. В пет от случаите се е стигнало до летален изход, като пациентите са били в напреднала възраст или са имали съпътстващи заболявания. Наличните данни показват, че ходът на миокардит и перикардит след ваксинация е подобен на типичния ход на тези състояния, като обикновено се подобрява с почивка или лечение.

Призовават се здравните специалисти да внимават за признаците и симптомите на миокардит и перикардит. Те трябва да предупредят лицата, на които се поставят тези ваксини, да потърсят незабавна медицинска помощ, ако се появят симптоми на миокардит или перикардит.

Здравните специалисти трябва да се консултират с приложимите насоки и/или да се консултират със специалисти (напр. кардиолози), за да диагностицират и лекуват тези състояния.

Към този момент не може да бъде установена причинно-следствена връзка с миокардит или перикардит с други две от разрешените ваксини срещу Covid-19 - Janssen и Vaxzevria1, като Комитетът е поискал допълнителни данни от компаниите производители.

EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу Covid-19 продължават да далеч да надвишават рисковете от тях, тъй като научните доказателства показват, че те намаляват смъртните случаи и хоспитализациите, причинени от Covid.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус