ЕМА разреши съхранение на ваксината на Pfizer в стандартни фармацевтични фризери

ЕМА разреши съхранение на ваксината на Pfizer в стандартни фармацевтични фризери

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) разреши съхранението на ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNtech при по-високи температури от тези, които досега бяха разрешени. Това ще улесни нейната дистрибуция, предаде Франс прес.

В съобщение ЕМА казва, че е дала положително мнение за разрешаването на транспортирането и съхранението на флакони с ваксината при температури между минус 25 и минус 15 градуса по Целзий (тоест при температури на стандартни фармацевтични фризери) само за период от две седмици.

Става дума за алтернатива на дългосрочното съхранение на флаконите при температура между минус 90 и минус 60 градуса по Целзий в специални фризери, казва агенцията. Това би трябвало да улесни бързата дистрибуция на ваксината в ЕС, като намали нуждата от специална хладилна апаратура за съхранение при много ниска температура по цялата верига на доставката, обяснява ЕМА.

Подобно решение взе неотдавна и Американската агенция за лекарствата.

Днес ЕМА одобри и две предприятия за производството на ваксини срещу коронавируса. Това са завода на подизпълнителя на AstraZeneca - Халикс в Нидерландия и предприятието в Марбург /Германия/ на Pfizer/BioNtech. Очаква се това да увеличи доставките на ваксини за ЕС. Първите доставки на дози от завода на Халикс за ЕС могат да се очакват до края на месеца, а първите от Марбург в началото на април. Заводът на Халикс не е нов, докато този в Марбург е нов производствен обект.

Споделяне

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?