ЕМА ще прецени до края на май дали ваксината на Pfizer да се прилага и при подрастващи

ЕМА ще прецени до края на май дали ваксината на Pfizer да се прилага и при подрастващи

До края на май Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) очаква да бъде готова с оценката дали ваксината на Pfizer/BioNtech да се прилага и при подрастващи между 12 и 15 години. Това съобщиха днес представители на ЕМА, цитирани от БТА.

Те добавиха, че все още няма данни щамовете на вируса на новата болест да преодоляват защитата от ваксините на Pfizer/BioNtech и Moderna, а за препаратите на векторна основа липсват достатъчно данни. Според тях не се забелязва да има нужда от подсилваща доза ваксина за имунизираните с Pfizer/BioNtech и Moderna.

От агенцията добавиха, че от 621 000 ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson засега в ЕС няма нито един съобщен случай на тромбози. Представителите допълниха, че все още не е установена причината за тромбозите от този препарат, установени в САЩ, както и от ваксината на AstraZeneca.

ЕMA продължава да събира данни за руската ваксина "Спутник" и скоро ще може да посочи кога може да се очаква заключение. Продължава също оценката на ваксините на CureVac, Sinovac и Novavax , но решението все още е далеч, посочиха представителите на агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус