ЕМА: Връзката между образуването на съсиреци и ваксината на AstraZeneca не е изключена

Изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че продължава проверката на редките случаи на образуване на съсиреци след поставянето на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca. Причинна връзка между ваксината и тромбозите не е доказана, но е възможна и проверката продължава, се посочва в съобщението на ЕМА.

Препоръчва се хората, получили от тази ваксина и които имат съмнения за образуването на съсиреци и други странични въздействия от препарата (остро главоболие, замайване, болки в крайниците), описани в листовката, незабавно да се обърнат към лекар. Допълва се, че засега не е установена връзка между опасните последици от ваксината и възрастта, пола или предишните заболявания на ваксинираните.

На пресконференция директорът на ЕМА Емер Кук, цитирана от БТА, заяви, че проверката на ваксината ще продължи, докато тя се предлага на пазара. По нейните думи засега няма доказателства, на чиято основа да се препоръча ограничено приложение на ваксината.

Тя отбеляза, че ЕМА е разгледала 62 случая на тежки реакции, като смъртните случаи в ЕС са 14 до края на миналата седмица. Установено е, че неблагоприятните последици настъпват при един от 100 000 ваксинирани с проверявания препарат. Най-засегнати са хора между 30 и 45 години, главно жени. По нейните думи досега броят на жените, получили от тази ваксина в ЕС, е два пъти по-голям от броя на мъжете.

ЕАЛ отново повтори известната оценка, че ползите от ваксината са повече от вредите, но отбеляза, че това заключение е много трудно да се направи. Агенцията предприе проверката след съобщения от няколко държави за смъртни случаи на ваксинирани с препарата на AstraZeneca след образуването на тромби, довели до инсулти, инфаркти и белодробни емболии.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус