Емануил Йорданов: Част от концепцията на Гешев е чист популизъм

Емануил Йорданов, снимка БГНЕС

Концепцията на Иван Гешев като кандидат за главен прокурор е противоречива и без конкретика, коментира в сряда бившият вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов пред бТВ. Според него концепцията е пълна с общи изрази.

"Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона. Дълго време се надявах, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата. За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам”, коментира Йорданов.

В отговор на обещанието на Гешев прокуратурата да присъства повече в медиите и социалните мрежи, Емануил Йорданов коментира, че това е ненужно.

"Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. И сега присъствието е прекомерно. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата съдба – дали срещу него има осъдителна присъда", каза той.

По думите на бившия вътрешен министър, в концепцията не се споменава нищо за обезщетенията, които държавата ни плаща за вредите, причинени на гражданите от действията на прокуратурата.

"Последните три дела, които моите клиенти са водили срещу прокуратурата, след оправдателни присъди – обезщетенията, които са присъдени са над 50 000 лв. Тези пари не ги плаща прокуратурата, а ние (данъкоплатците)", каза адвокатът.

Според Йорданов, предложението на Гешев да отпадне наказателната отговорност за провокация към подкуп не е сериозно.

"Прокуратурата среща много разбиране в управляващото мнозинство в парламента и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до сериозни нарушения на правата на гражданите, а в същото време не помагат за повишаване на ефективността на работата на правоохранителните органи", коментира той.

Споделяне

Още от България