Еманюел Макрон е мишена за "фалшиви новини" от руски медии

Еманюел Макрон

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон е мишена за "фалшиви новини" от руските медии, а кампанията му е изправена пред хиляди кибератаки, заяви шефът на партията на Макрон, цитиран от Ройтерс.

Генералният секретар на партия "Напред!" Ришар Феран заяви, че контролираните от руската държава медии "Ръша тудей" и "Спутник" са пуснали неверни новини с цел да настроят общественото мнение срещу Макрон.

Макрон е независим центрист, който в последно време подобри позициите си в кампанията за френските президентски избори. Според допитванията той вече е фаворит за спечелване на втория тур на вота в началото на май.

Феран заяви, че Макрон, като твърдо проевропейски настроен, е мишена за Русия, защото иска силна обединена Европа, която да играе първостепенна роля в световните дела, включително като отпор на Москва.

По-рано този месец "Спутник" пусна интервю с френски консервативен депутат, който обвинява бившия инвестиционен банкер Макрон, че е агент на "системата на едрите американски банки". Впоследствие новината бе препредадена от "Ръша тудей".

"Две големи медии, принадлежащи на руската държава, "Ръша тудей" и "Спутник" ежедневно разпространяват лъжливи новини, които след това се препредават и цитират и повлияват на демократичния процес", каза Феран.

Руският вестник "Известия" пък публикува изявления на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, според когото организацията му разполага с "интересна информация" за Макрон, който според допитванията с лекота ще победи крайнодясната лидерка Марин льо Пен на втория тур на президентските избори на 7 май.

Феран заяви, че кампанията на Макрон е обект на "стотици, ако не и хиляди" атаки, които изпробват защитите на компютърната ѝ система и идват от места на територията на Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?