Еманюел Макрон официално обяви кандидатурата си за президент на Франция

Еманюел Макрон официално обяви кандидатурата си за президент на Франция

Еманюел Макрон, бившият министър на икономиката на Франция, обяви в сряда официално, че се кандидатира за президентските избори през 2017 г. , съобщиха световните агенции. В реч в североизточното предградие на Париж - Бобини, той обясни причините за това свое решение.

Пристъпвам към важен етап, за който се готвих в продължение на няколко месеца. Издигам кандидатурата си за президентските избори. Уверен съм, че нашата страна разполага с нужните сили и желание да върви решително напред, каза Макрон.

Франция се е отклонила от пътя си и е обзета от съмнения. А в нейната политика участват от доста време все едни и същи лица, които предлагат на страната начини за решаване на проблемите, показали вече своята неефективност, каза Макрон.

Според него политическа система е блокирала и във Франция е създадена кланова система.
Не можем да си позволим само да ремонтираме и прекрояваме стария обществен модел, каза Макрон и допълни, че е важно да се извършат сериозни промени.

Новината за включването на Макрон в президентката надпревара беше обявена няколко дни преди първия тур на първичните избори на десницата, насрочен за неделя. На него седем кандидати ще се борят за президентската номинация на десницата. Сред тях са бившият премиер Франсоа Фийон, бившият френски президент Никола Саркози и бившият френски премиер Ален Жупе. Допитванията до общественото мнение показаха, че надпреварата между тях ще бъде оспорвана.

Преди да се включи в битката за президентския пост Макрон създаде през март свое политическо движение, наречено "Напред!" ("En Marche!"). За него той казва, че не е нито ляво, нито дясно движение. За няколко месеца движението се сдоби с 100 000 членове, обединени в над 1700 местни комитети. То получи над 2,7 милиона евро дарения. Петдесет депутати също засвидетелстваха симпатии към него.

Макрон е на 38 години. Досега той не е заемал изборна длъжност. Той е бивш държавен служител, работил е в банката Ротшийлд. Кариерата си в правителството дължи на Франсоа Оланд, който преди две години го избра за министър на икономиката. Макрон обаче подаде оставка това лято, за да се съсредоточи върху политическата си дейност.

Макрон привлича с изказванията си младите избиратели от градовете и бизнес средите. Според неотдавнашно допитване той се радва на 49-процентна подкрепа, която показва, че французите проявяват интерес към появата на нови лица в политиката.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?