Еманюел Макрон: Великобритания се превръща във васална държава на САЩ

Еманюел Макрон

Великобритания става подчинена на Съединените щати, с които ще е изключително трудно да се сътрудничи, съдейки по "сериозните и обезпокояващи" първи действия на американския президент Доналд Тръмп, заяви френският кандидат-президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей, която по-късно днес ще разговаря с Тръмп, иска възобновяване на "специалните отношения между Лондон и Вашингтон в момент, когато консервативното ѝ правителство преначертава отношенията си с Европа.

"Великобритания живееше в равновесие с Европа, но сега се превръща във васална държава, като смята, че става по-малкият партньор на САЩ", каза Макрон пред радио "Франс кюлтюр".

Допитвания до общественото мнение във Франция показват, че Макрон - бивш инвестиционен банкер, който смята да се яви като независим кандидат на президентските избори във Франция напролет - догонва двамата основни претенденти - консервативния кандидат Франсоа Фийон и водачката на крайната десница Марин льо Пен.

Говорейки за Тръмп, Мей вчера се пошегува, че "противоположностите се привличат", сигнализирайки за промяна във външната политика, която ще сближи позицията ѝ с тази на Тръмп.

Според Макрон първите политически ходове на Тръмп подсказват, че САЩ може да се превърне в дестабилизираща сила на световната арена.

"Случващото са днес и първите изявления и решения на Тръмп са нещо крайно сериозно и тревожещо. На първо място това е заявка за Америка, която ще провокира, ще дестабилизира неща, градени с десетилетия", каза той.

Преди известно време Макрон изрази убеденост, че Тръмп ще поддържа близки отношения с Европейския съюз, но днес той като че ли призна, че вече не смята така.

"Това означава, че САЩ повече няма да са в позиция да съорганиризат глобализацията и да бъдат световен полицай заедно с ЕС. Безпрецедентните решения, изблиците и интровертността на САЩ при Тръмп вече не гарантират сигурността на Европа", подчерта бившият френски министър на икономиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят