Еманюел Макрон: Великобритания се превръща във васална държава на САЩ

Еманюел Макрон

Великобритания става подчинена на Съединените щати, с които ще е изключително трудно да се сътрудничи, съдейки по "сериозните и обезпокояващи" първи действия на американския президент Доналд Тръмп, заяви френският кандидат-президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей, която по-късно днес ще разговаря с Тръмп, иска възобновяване на "специалните отношения между Лондон и Вашингтон в момент, когато консервативното ѝ правителство преначертава отношенията си с Европа.

"Великобритания живееше в равновесие с Европа, но сега се превръща във васална държава, като смята, че става по-малкият партньор на САЩ", каза Макрон пред радио "Франс кюлтюр".

Допитвания до общественото мнение във Франция показват, че Макрон - бивш инвестиционен банкер, който смята да се яви като независим кандидат на президентските избори във Франция напролет - догонва двамата основни претенденти - консервативния кандидат Франсоа Фийон и водачката на крайната десница Марин льо Пен.

Говорейки за Тръмп, Мей вчера се пошегува, че "противоположностите се привличат", сигнализирайки за промяна във външната политика, която ще сближи позицията ѝ с тази на Тръмп.

Според Макрон първите политически ходове на Тръмп подсказват, че САЩ може да се превърне в дестабилизираща сила на световната арена.

"Случващото са днес и първите изявления и решения на Тръмп са нещо крайно сериозно и тревожещо. На първо място това е заявка за Америка, която ще провокира, ще дестабилизира неща, градени с десетилетия", каза той.

Преди известно време Макрон изрази убеденост, че Тръмп ще поддържа близки отношения с Европейския съюз, но днес той като че ли призна, че вече не смята така.

"Това означава, че САЩ повече няма да са в позиция да съорганиризат глобализацията и да бъдат световен полицай заедно с ЕС. Безпрецедентните решения, изблиците и интровертността на САЩ при Тръмп вече не гарантират сигурността на Европа", подчерта бившият френски министър на икономиката.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?