Ембаргото на Москва е благодат за руските магнати в производството на храни

В ескалиращия спор около Украйна между Русия и Запада група бизнесмени, които имат връзки с Кремъл, се очертават като вероятните печеливши от двупосочните санкции, посочва Ройтерс.

По-рано този месец Русия спря напълно вноса на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от САЩ и ЕС в отговор на западните санкции, наложени на Москва, след като тя анексира украинския Кримски район и подкрепи бунтовниците сепаратисти, сражаващи се срещу украинските правителствени сили. Това доведе до поскъпването на някои местни храни в Русия и предизвика недостиг на редица пазари.  

Рибна компания, чиито съсобственик е зет на приятел на президента Владимир Путин, месна компания, чиито основател е човек с дебели връзки, и друг частен производител на месо, възползващ се от държавна подкрепа, със задоволство могат да констатират, че търсенето на тяхната продукция силно нараства.

Ройтерс посочва, че не разполага с доказателства забраните да са били наложени с цел да бъдат подпомогнати някои определени производители, или пък някои производители да са лобирали пред правителството за ограниченията, но за магнатите в хранителната промишленост изглежда това е голям късмет.

Цените на едро вече се повишават и те печелят, посочва пред Ройтерс Сергей Лисовский, който някога също е бил в бизнеса, а сега е сенатор в руския парламент.

Руските официални представители предупредиха производителите на храни да внимават с цените, но, само дни след като бяха наложени забраните, сьомгата бе поскъпнала с 60 процента до над 22 долара за килограм в някои магазини.

Според доставчици говеждото и сирената ще повишат цените си най-малко с 30 процента, защото вносът е покривал 30-50 процента от вътрешното потребление.

Акциите на фирмата за риба Руское море скочиха със 70 процента след въвеждането на забраната. Руският магнат Генадий Тимченко, приятел на Путин, купи 30 процента от акциите на Руское море през 2011 година, залагайки на увеличаващото се търсене на сьомга.

Компанията за месо Рос агро също е облагодетелствана от поскъпване на акциите ѝ. Нейният президент и главен изпълнителен директор Максим Басов каза, че компанията вероятно ще спечели от забраните. "Най-малкото цените няма да спаднат. Ще имаме възможности да увеличим производството. Конкуренцията ще увехне, ние ще се развиваме. Очакваме феноменални резултати във всички сегменти", допълва Басов, цитиран от Ройтерс.

Рос агро е основана от бизнесмена Вадим Мошкович, който прехвърли компанията на семейството си, след като стана сенатор през 2006 година от управляващата партия "Единна Русия", председателствана от премиера Дмитрий Медведев.

Частната компания Мираторг, най-големият производител на свинско месо в страната с годишни продажби над 1,5 милиарда долара, за разлика от другите земеделски дружества, получи голяма държавна помощ.

"Ситуацията (със санкциите) за пореден път показа необходимостта да развиваме нашето производство, за да гарантираме разумни цени за руските потребители и хранителен суверенитет спрямо партньорите от Световната търговска организация", заяви в комюнике Мираторг.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?