Емблематичната за Макрон реформа на жп транспорта бе одобрена от парламента

Президентът Еманюел Макрон

Силно оспорваната реформа на жп транспорта, която бе основната причина за най-дългата стачка през последните 30 години във френските железници, бе одобрена окончателно от парламента, предаде Франс прес.


Реформата, която е емблематична за волята на президента Еманюел Макрон "да преобрази Франция", бе гласувана от Сената с 245 гласа "за" и 82 "против" по-малко от 24 след като бе одобрена с голямо мнозинство от Националното събрание (долната камара на френския парламент).


Новият закон за реформа на националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) предвижда, според изискванията на Евросъюза, компанията да бъде отворена за конкуренцията в сферата на европейските железопътни превози и определя срокове, до които тя трябва да бъде готова за такава дейност. Вътрешният монопол за превоз на пътници се прекратява от 2020 година

 

Той освен това отменя специалния статут на железничаря заедно със свързаните с него облаги и го приравнява със статута на обикновен наемем работник. Така се слага край на щедрите придобивки и пенсии за бъдещите служители.

В проекта е заложено и преобразуване на Ес Ен Се Еф в акционерно дружество въз основа на обществен капитал без участие на частни инвеститори. Така на ръководството на компанията се предоставя по-голяма корпоративна отговорност.

 

Това е най-съществената реформа в компанията със 150 000 служители след национализацията ѝ през 1930-те години. Тя беше приета на фона на възраженията на синдикатите, които организираха близо три месеца стачки срещу промените.

 

Френското национално събрание подкрепи усилията на президента Еманюел Макрон да пречупи синдикатите и да реформира икономиката, обобщава Ройтерс.

 

Социологически проучвания сочат, че френските гласоподаватели до голяма степен одобряват промените независимо от 30-те стачни дни (два от всеки пет дни) в железниците от началото на април насам, които причиняват главоболия на милиони пътници.

 

Компанията изчисли щетите от стачката досега на 400 милиона евро.

 

Синдикатите отказаха да признаят поражението си и обявиха, че стачките ще продължат до 28 юни, както е предвидено.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?