Емел Етем лансира идея за нова хидрокарта на България

Емел Етем лансира идея за нова хидрокарта на България

След опустошителното наводнение в община Цар Калоян преди месец, при което загинаха 8 души, ще бъде изработена хидроложка карта на района, което ще е първа стъпка към направата на такава карта за цяла България. Това обяви в  петък министърът на държавната политика при бедствията и авариите Емел Етем (ДПС) в кулоарите на парламента, след като отговори на питане на депутата от ДСБ Евгени Чачев за пропуските на подопечното ѝ министерство и правителството и за причините за наводнението в Цар Калоян. По думите на Етем до изясняването на причините за него, ще бъдат отнети всички разрешителни на арендаторите на язовири в района, докато приключи прокурорската проверка за потопа.

Според Етем новата хидроложка карта на страната е необходима, защото климатът се е променил много през последните години, а предишните чертежи са от 50-60-те години на миналия век.

Като една от основните причини за катастрофалното положение в Цар Калоян, Етем посочи промяната в посоката на реката, преминаваща през общината. Преди години по настояване на местната власт естественият път на реката е бил изменен и оттогава тя много често излизала от коритото си.

След наводнението са съборени 28 сгради, а 44 предстои да бъдат разрушени, тъй като са опасни, каза министърът.  Именно заради това започвало изграждането на нови жилища за пострадалите десетки семейства.

“При всички положение тези жилища няма да бъдат строени в зони, които са най-силно застрашени от наводнения, както вече се е случвало”, обясни Етем. И съобщи, че има три варианта за построяване на нови домове на бедстващите семейства.
Първият е със средства, събрани чрез дарителките кампании, да се закупят материали и да започне изграждането на нови къщи. Етем каза, че даренията едва ли ще стигнат, но държавата е готова да отпусне още средства в случай, че се наложи.

Другият вариант за нови жилища е да се ползва система със сглобяемите къщи, а третият - общината да отпусне свой терен, на който веднага да започне изграждането на кооперации за семействата, останали без покрив.
Всеки от жителите на Цар Калоян може да избере варианта, който смята, че е най-добър за него. Очаква се днес общината вече да е получила от жителите на бедстващото селище, предпочетените варианти.

От парламентарната трибуна Етем обяви, че проблемът с наводнението не трябва да се политизира, визирайки опозиционния депутат Евгени Чачев, на чиито въпрос отговаряше. Министърът обяви, че по данни на басейновата дирекция в областта всички хидроложки съоръжения в Цар Калоян са в изправност, а не както Чачев твърди, че те са недостатъчно подготвени за подобни бедствия.

“Количествата валежи, които паднаха само за 24 часа тогава в общината бяха 291 литра на квадратен метър”, каза Етем. На твърдението ѝ Чачев отговори с данни от синоптиците – че не са паднали толкова много валежи там и това е невъзможно.

“Когато вие отидохте в Цар Калоян, казахте, че за 2 часа са паднали тези 291 литра на квадратен метър. Но Латин Латинов от НИМХ бе категоричен, че това не е възможно да се случи”, обясни Чачев.

Министърът от своя страна каза, че ако се погледне и в другите държави по света, там също има затруднения при борбата с природните стихии.

“Ако има друг виновник за бедственото положение там, освен проливните дъждове, които се изляха, то аз гарантирам, че той ще бъде наказан”, заяви Емел Етем. Тя допълни, че благодарение на усилията на държавата с всеки изминал ден обстановката в Цар Калоян се нормализира, макар и не с желаните темпове, тъй като щетите са огромни.

След огромното наводнение в общината десетки къщи бяха разрушени, поминъкът на местните хора напълно унищожен, тонове трупове на животни бяха извозени до екарисажа в Шумен.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?