Емел Етем: Отменяме кризисното положение край Дунав идната седмица

Кризисното положение в крайдунавските общини по всяка вероятно ще бъде отменено следващата седмица, съобщи в Никопол в сряда вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Никопол е едно от най-тежко пострадалите от наводненията в последните две седмици селище на българския бряг на Дунав.

Искаме да сме сигурни, че навсякъде е отминала голямата заплаха, каза Етем. По думите ѝ дори на общините, които не са обявили кризисно положение, държавата е длъжна да помогне със средства.

Емел Етем заяви, че постоянната комисия за защита на населението при бедствия и аварии има пари за целта, защото парламентът одобри да ѝ се отпуснат 110 млн. лв. Вицепремиерът обаче препоръча хората да застраховат имотите си занапред, защото държавата не може да поеме целите щети.

Министър Етем припомни, че ЕС реши да отпусне 20 млн. евро на България за преодоляване на щетите от наводненията през миналата година. Парите се очакват до няколко месеца. За тазгодишните бедствия до момента България не е отправила иск.

Дунав понижи нивото си при Никопол с повече от половин метър и аварийните екипи вече са разчистили част от улиците, откъдето водата се е изтеглила. Дезинфекцират се училището и други сгради, улиците се мият.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?