Емел Етем: Парите за бедствия са недостатъчни в бюджета за догодина

Парите в проектобюджета за 2007 г., които държавата отделя за превенция на бедствия и аварии, са недостатъчни. Това заяви пред журналисти в Истанбул  вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, цитирана от БТА. Етем е на официално посещение в Турция.

Комисията за бедствия и аварии получава 70 млн. лв. и тези пари са крайно недостатъчни за превенция на стихиите, заяви Етем. Според нея не са отделени никакви пари за система за ранно оповестяване и за управление при кризи. Нямало и предвидени пари за изграждане на структури на Гражданска защита в цялата страна, за които са необходими поне 15-20 млн. лв. Етем каза още, че 98-те млн. лв., предназначени за Държавния резерв, са крайно недостатъчни.

До края на годината, когато изтича договореният с Евросъюза срок, телефон 112 може да бъде въведен само в София, съобщи още вицепремиерът. “Не е ясно кога системата ще заработи в цялата страна, тъй като и в бюджет 2007 няма заложени средства за това”, коментира Етем.

Правителството не е одобрило искането ѝ за осигуряването на бюджетни средства за нови спасителни отряди и ново техническо оборудване на Гражданска защита.

Тази година правителството прие министерството на бедствията и авариите да получи 142 млн. лв. От тях 98 млн. са за държавния резерв, а останалите пари за политиките на министерството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?