Емел Етем се разбърза за спешния телефон 112

Емел Етем се разбърза за спешния телефон 112

Министерският съвет трябва да одобри в четвъртък поетапното изграждане на центровете за приемане на спешни повиквания към телефон 112 за страната, информираха в понеделник от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА). Съобщението идва ден след като от Брюксел отправиха предупреждение към България, че може да бъде санкционирана за забавеното въвеждане на единния номер, на който трябва да се звъни за намеса на полицията, пожар, неотложна медицинска служба, аварии и др.

Въпреки че работата по изграждането на телефон 112 стартира през 1998 г., чак десет години по-късно под заплахата от евросанкции правителството се разбърза да го въведе в цялата страна.

Едва този юли изпълнителната власт пусна пилотен проект за София-град.

От МДПБА обясняват, че едва сегашното правителство отделило специално внимание на Националната система за спешни повиквания и създало междуведомствена група, която разработила концепцията за въвеждането на тел. 112. Проучен бил опитът на повечето европейски държави, където въвеждането на телефона отнело между 10 до 15 години, посочват от ведомството на Емел Етем.

Сега на базата на пилотния проект била разработена стратегия за доизграждането на Националната система за спешни обаждания, одобрена от Министерски съвет през август.

Обявена е и процедура за сключване на рамково споразумение за разширение на съществуващия център в София и доизграждане на центровете 112 в национален мащаб. Предстои да се изградят още 5 центъра в останалите райони за планиране, рапортува държавната институция. Ако се осигурели пари, е петте центъра можело да се изградят до 2008 г. от МДПБА, МВР, МЗ и ДАИТС.

Мрежата ще се ползва от всички държавни, областни и общински институции, а не само за нуждите на система 112, уточняват от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?